Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na karbanátky: Milujeme květákové, kapustové, luštěninové i masové
Zdroj: Toprecepty, koláž Toprecepty

Karbanátky připravujeme z husté kašovité hmoty, jejímž základem může být mleté maso, luštěniny nebo různé druhy zeleniny. Do směsi obvykle přidáváme strouhanku (nebo navlhčenou housku), vejce, uzeniny a koření. Tvoříme placičky, které obalujeme podobně jako řízky a smažíme z obou stran na pánvi.

Směsi na výrobu karbanátků připravujeme různými způsoby. Některé suroviny před přidáním do směsi tepelně upravíme (usmažíme nebo uvaříme) a rozmixujeme nebo pomeleme. Karbanátky podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými bramborami, výborné jsou i studené s chlebem - jako svačina do práce nebo na výlet. Příprava karbanátků je sice pracnější, ale můžeme si jich rovnou usmažit více a část zmrazit na příště.

1. místo

Květákové karbanátky jsou mimořádně chutné. Květák nejprve uvaříme, pak ho rozmačkáme vidličkou nebo mačkadlem na brambory. Menší kousky mohou zůstat. Přidáme vejce, pepř, majoránku, strouhanku a hladkou mouku. Tvoříme karbanátky, které smažíme v předehřátém oleji. Podobně připravujeme i karbanátky z brokolice.

2. místo

Luštěniny jsou výživným a přitom levným základem mnoha chutných jídel. Cizrnu (nebo jinou luštěninu) dopředu namočíme a uvaříme doměkka. Pak ji rozmixujeme nebo pomeleme. Přidáme další suroviny podle vybraného receptu. Do těchto karbanátků patří také ovesné vločky, proto směs před smažením necháme asi 20 minut stát, aby vločky stihly změknout. Chutnou variantou jsou karbanátky ze sójového granulátu.

3. místo

Tento karbanátek z mletého masa a strouhaného sýru se připravuje podobně jako holandský řízek. Vytvořené karbanátky obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Po usmažení výborně chutnají s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

4. místo

Hlávková kapusta, podobně jako růžičková kapusta nebo kadeřávek, představuje výborný základ do karbanátků. Verzí přípravy je zase celá řada, podle tohoto receptu patří do směsi nakrájená uzenina, cibule, česnek a vejce. Důležitým kořením do karbanátků je majoránka.

5. místo

Sýrové karbanátky určitě potěší všechny milovníky smaženého sýra. Příprava je velmi snadná, karbanátky pěkně drží tvar a výborně chutnají s bramborami nebo s bramborovým salátem. Kdo chce, může je ještě vylepšit nakrájenou šunkou, podušenými houbami nebo zeleninou. Jednoduché sýrové karbanátky jsou ale báječné samy o sobě.

6. místo

I další luštěniny můžeme použít na výrobu karbanátků. Vyzkoušejte např. bílé fazole, přidejte k nim uvařené brambory, osmaženou cibuli a trochu uzeného masa. Vajíčka se postarají o správnou soudržnost a výbornou konzistenci. 

7. místo

Z cukety se dá připravit cokoliv, třeba zrovna karbanátky. Nastrouhané cukety smícháme s ovesnými vločkami, strouhaným sýrem a vajíčkem. Dochutíme, promícháme a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance. Smažíme v rozehřátém oleji dozlatova.

Nejběžněji se připravují karbanátky z mletého masa. Kromě hovězího a vepřového masa lze použít také kuřecí. Směs na karbanátky je podobná jako směs na sekanou. Karbanátky obvykle podáváme s bramborovou přílohou, ale podle následujícího videa je můžete připravit i s knedlíkem a báječnou rajskou omáčkou.

 

Komentáře

Další tipy a triky