Kefír, tekutý kvašený výrobek z mléka, má v kuchyni více způsobů využití. Je nejen oblíbeným nápojem k bramborovým jídlům, ale můžeme ho také používat při vaření do těst, ať už určených k pečení, smažení nebo vaření. Nebo si můžeme připravit skvělou kefírovou zmrzlinu s ovocem.
Kefír má využití poměrně široké. Mnozí ho rádi používají do polévek (např. s koprem a vejcem), je vhodný do některých osvěžujících salátů a zálivek. Můžeme ho použít jako součást směsi k marinování masa, díky tomu pak maso při tepelné úpravě získá příjemnou křehkost.
Rychlé buchty z kefíru si získaly velkou oblibu. Jsou nadýchané, vláčné, snadné na přípravu. Tato je jednou z nich, kakao se postará o výbornou chuť. Buchtu můžeme při podávání zdobit po libosti např. kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky. A ještě jeden bonus - tuto buchtu můžeme upéct i když nemáme doma vajíčka.
Na palačinkách si pochutnáme pokaždé, tyto jsou pro změnu připravené naslano. Do těstíčka kromě kefíru potřebujeme petrželovou nať nebo jinou bylinku, a nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Tenké palačinky ještě za horka posypeme strouhaným uzeným sýrem.
Lívance v oblíbenosti nezaostávají příliš za palačinkami. Na rozdíl od nich jsou nakypřené buď droždím nebo kypřicím práškem. Tyto naše jsou z kefírového těsta a kypřené práškem do pečiva, proto se jedná o rychlou záležitost. Těsto je pevné, netrhá se. Lívance lze podávat nasladko i naslano.
Vybíráte rychlou přílohu třeba k masu a ke kysanému zelí? Kefírové nočky jsou dobrou možností. Těstíčko ochutíme česnekem a obarvíme kurkumou. Máme ho umíchané během chvilky. Přes haluškovač nočky protlačíme do vroucí vody a krátce po vyplavání scedíme.
Kefírové smaženky smažíme z těstíčka připraveného s nakrájenou libovou slaninou a pórkem. Dochutíme je česnekem a nakypříme troškou jedlé sody. Smažíme na rozehřátém oleji dozlatova. Podáváme buď horké a křupavé, nebo studené, když získají vláčnost.
Máte chuť na domácí zmrzlinu? Tuto vybranou připravíme velmi snadno z většího množství ovoce (podle vlastního výběru) a z kefíru (nebo tvarohu). Kdo chce, může přisladit, ale není to nutné. Zmrzlinu můžeme zmrazit třeba v silikonových formičkách na muffinky.
Na chutné palačinky zužitkujeme mladou cuketu a dochutíme je zelenou petrželkou. Jedlou sodou je trochu nakypříme a z hustého kefírového těstíčka smažíme palačinky, které při podávání zdobíme zakysanou smetanou a čerstvou zeleninou.
Jednoduché tužší těsto z kefíru, hladké mouky a nastrouhaného sýra rozválíme a vykrajujeme kolečka, která plníme směsí šunky a sýra. Vytvoříme placičky, které smažíme na tuku. Můžeme podávat teplé i studené.
Komentáře