Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblihy patří neodmyslitelně k masopustu. Této krásně nadýchané a voňavé dobrotě málokdo odolá. Smažit se musí v dostatečném množství oleje a každý koblih kolem přitom kolem sebe potřebuje dostatek prostoru, pak bude výsledek perfektní.

Usmažit krásně nadýchané koblihy je tak trochu kumšt, který dokonale ovládaly naše babičky. Oleje musí být dostatek, aby v něm koblihy plavaly. Nedávejte je při smažení příliš blízko vedle sebe, potřebují více místa, aby získaly správný tvar. Po usmažení je na chvilku položte na ubrousek, přebytečný tuk se do něj vsákne.
Recept na tyto koblihy je pečlivě popsaný a jak říkají ti, kdo jej vyzkoušeli - je bezvadný a prostě skvělý. Autorka o něm říká, že se jedná o nejlepší recept na koblihy, který zná. S kynutým těstem se velmi dobře pracuje, na rozválený plát těsta naznačte tvořítkem kroužky a do jejich středu dejte trochu džemu. Přikryjte druhou polovinou plátu, přitiskněte a tvořítkem vykrájejte koblihy, které usmažíte

2. místo

Kynuté těsto na koblihy můžete připravit v domácí pekárně, a to díky programu Těsto. Potřeba bude několik žloutků a také trochu rumu, aby koblihy při smažení nenasákly příliš oleje. Smažte je z obou stran pěkně dozlatova a dopřejte jim přitom dostatek prostoru

3. místo

Hrníčkové postupy někteří milují a pokud to platí i pro vás, vyzkoušejte jednoduché těsto, do kterého vše odměříte pomocí lžic nebo hrnků. Těsto nechte dobře vykynout a jednotlivé koblihy vykrajujte pomocí skleničky z vyválené placky.

4. místo

Kynuté těsto na koblihy lahodně voní po strouhané citrónové kůře a díky žloutkům je krásně žluťoučké. Během kynutí je jednou promíchejte a nechte znovu dokynout. Do koblih podle tohoto receptu udělejte před smažením prstem důlek a po vychladnutí důlky naplňte libovolnou marmeládou a pocukrujte.

5. místo

Pro koblihy je typické smažení ve vyšší vrstvě oleje, ale nemusí to tak být vždy. Podle tohoto předpisu vykrájené koblihy naplňte džemem a narovnejte na plech. Pečte je v troubě přibližně 15 minut při teplotě 180 °C. Hotové posypte moučkovým cukrem.

6. místo

Výtečné koblihy jsou nadýchané a lehounké. Těsto můžete zadělat v domácí pekárně, ale pokud ji nemáte, zvládnete to i ručně. Po vykynutí těsto rozdělte na dílky, každý zakulaťte a udělejte v něm prstem hluboký důlek až k podložce. Nechte znovu dokynout, důlek obnovte, usmažte a teprve po usmažení naplňte marmeládou.

7. místo

Masopustní koblihy jsou nadýchané jako pírko a ze stejného těsta snadno vytvoříte i donuty. Základní recept je z 500 g hladké mouky a 1 sáčku sušeného droždí. Koblihy plňte marmeládou až po usmažení pomocí cukrářského sáčku s plnící špičkou.

Vypracujte kynuté těsto a nechte je pod utěrkou dostatečně vykynout. Z těsta rozválejte placku a z ní vykrajovátkem nebo skleničkou vykrájejte kolečka. Odkrojky už znovu nevypracovávejte, kobližky z nich by nebyly nadýchané, ale raději je použijte na uzly či jiné tvary, které také usmažíte.

Pokud hledáte osvědčený recept na koblihy, vyberte si některý z našeho přehledu. Postupy jsou dobře rozepsané a u každého receptu jsou ještě komentáře těch, kdo je vyzkoušeli.
Přejeme povedené koblihy a dobrou chuť. 

 

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře