Když včas upečeme košíčky v malých formičkách, budou se nám o Vánocích výborně hodit k plnění různými sladkými dobrotami. Samo zdobení už je příjemnou zábavou, jen musíme mít připravené vše, co bude k plnění potřeba. Kromě surovin do náplní se budou hodit půlky ořechů a drobné cukrářské ozdoby.
Na košíčky se hodí těsto světlé, kakaové nebo oříškové. Chuti a barvě košíčků přizpůsobíme výběr náplně. Plníme je krátce před Vánocemi, protože po naplnění by se už neměly skladovat déle než týden a především ovocné košíčky mají velmi krátkou trvanlivost.
K plnění košíčků z lineckého těsta použijeme máslový krém, puding s ovocem nebo ořechovou směs. Po naplnění cukroví skladujeme v chladu. Můžeme také naplnit vždy jen množství, které rychle spotřebujeme.
Karamelové Salko získáme vařením plechovky Salka při mírném varu ve vodní lázni. Do Salka vmícháme změklé máslo a vyšleháme směs na hladký krém, kterým naplníme předem upečené košíčky. Dozdobíme je čokoládovou polevou a polovinou mandle. V chladu necháme ztuhnout.
Košíčky s želé jsou pro mnohé z nás tím nejoblíbenějším. Jsou příjemně osvěžující a krásně barevné díky přidanému ovoci. Z pudinku a másla vyšleháme krém, který doplníme zakysanou smetanou a přichutíme rumem. Naplněné košíčky ještě mají tenkou vrstvu dortového želé.
Do košíčků nejprve dáme trochu základního máslového krému, pak marmeládu a na to punčový krém. Mohou ho doplňovat rozinky namočené v rumu a kandované ovoce. Na závěr opět použijeme čokoládovou polevu.
Podobně jako při tvoření nepečeného cukroví, můžeme i při plnění košíčků popustit uzdu své fantazii a trochu experimentovat. Do náplní využijeme polámané kousky cukroví a zbylé krémy. Naše babičky rády připravovaly náplň z mletých piškotů a ořechů, rybízové marmelády, moučkového cukru a malého množství rumu.
Další osvědčená náplň je z mletých vlašských ořechů, piškotů, cukru a mléka. Pro chuť přidáme jako tradičně opět rum. Košíčky dozdobíme polevou z čokolády na vaření a před konzumací je necháme trochu odležet a vychladit.
Poslední náplň je velmi vhodná nejen k plnění košíčků, ale také na slepování cukroví. Naplněné košíčky polijeme čokoládovou polevou a hned dozdobíme např. půlkou vlašského ořechu či mandle, lentilkou nebo cukrářským zdobením.
Komentáře