Kuskus si poslední dobou získává stále větší oblibu v našich kuchyních. Jedná se vlastně o spařenou krupici z obilovin, vytvarovanou do kuliček. Kuskus může být z pšenice, ječmene nebo prosa. Příprava kuskusu je velmi snadná, stačí ho zalít horkou vodou a po chvíli načechrat vidličkou.
Kuskus patří mezi základní potravinyseveroafrické kuchyně. U nás se připravuje především v kombinaci se zeleninou, nejlépe pěkně barevnou, masem (často kuřecím), případně i se sýrem. Kuskus je vhodný i k přípravě nasladko, výborně chutná s ovocem a ořechy.
Kuskus, zelenina a kuřecí maso vytvoří snadno sytý oběd. Podle tohoto receptu budete potřebovat ještě mrkev, celer, petržel, pórek, červenou papriku a rajčata - jídlo pak bude krásně barevné. Vegetariáni snadno nahradí kuřecí maso sojovými nudličkami a na pokrmu si také pochutnají.
Kuřecí maso necháme předem marinovat. Kuskus připravíme podle návodu, pouze navíc do vody přidáme zeleninový bujón a trochu tuku pro výraznější chuť. Směs výborně doplní žampiony, utřený česnek a grilovací koření.
Kuskus zalijeme vývarem, po vstřebání tekutiny ho lehce promícháme vidličkou. Podáváme ho s kuřecím masem, které připravíme na rajčatech a rajčatovém protlaku. Pokrmu dá výbornou chuť provensálské koření. Kuskus použijeme celozrnný.
Příkladem sladkých jídel z kuskusu je výtečný nákyp s tvarohem a jablky. Kuskus nejprve necháme nabobtnat v horkém mléce. Přidáme k němu ušlehaný tvarový krém a sníh z bílků, dochutíme vanilkou a citrónovou šťávou. Směs proložíme strouhanými jablky se skořicí a zapečeme v troubě.
Zapékat můžeme i kuskus připravený naslano a smíchaný se zeleninou. Kuskus připravíme s vývarem nebo bujónem, dále nachystáme zeleninu (rajčata, cukety a česnek), na dochucení provensálské bylinky, balsamiko, mozzarellu a čerstvou bazalku.
Dušené lesní houby jsou dalším výborným základem jídel z kuskusu. Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené tenké plátky česneku, pokrájené houby a kmín. Až budou houby na skus, doplníme je ještě kuskusem. Zdobíme sekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.
Kuskus může posloužit i do salátů. Kromě kuskusu potřebujeme sušené brusinky, kozí sýr, vlašské ořechy a oblíbenou rukolu. Vhodné jsou také listy špenátu nebo polníčku. Zvlášť si připravíme dresing, kterým chladný salát přelijeme.
Komentáře