Květák je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Kromě toho, že je velmi zdravý, je také chutný a všestranně využitelný. Ať už ho zpracujeme do polévek, omáček, zapékaných jídel nebo různých placiček, výsledkem je vždy velká dobrota. Vybrali jsme pro vás recepty, které určitě nezklamou.
Květák sice můžeme konzumovat i syrový, ale tento druh zeleniny je tvrdší a máme rádi především jídla z tepelně upraveného květáku. Obvykle nejprve květák krátce povaříme v páře a pak ho již můžeme dále zpracovat. Po rozmačkání ho přidáváme do celé řady placiček a karbanátků. Pokud máme málo času, jistě oceníme recepty na zapečená jídla s květákem. Nakrájené růžičky jsou skvělé do polévek a lahodných omáček.
Obalovaný květák chutná moc dobře, ale přece jen je s ním více práce. Květák ale můžete pro změnu upéct v troubě s voňavým kořením, prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Podle tohoto receptu k němu přidejte ještě nakrájené oloupané brambory a na kostky nakrájenou slaninu.
V troubě připravený květák získá hodně na chuti, když ho zalijeme ochucenou směsí smetany, vajec a sýra. Přidáme také trochu nakrájené petrželky nebo pažitky. Tuto dobrotu podáváme po upečení s bramborami nebo s bramborovou kaší, na talíři vše ještě doplníme tatarskou omáčkou.
Placičky patří k tomu nejchutnějšímu, co připravujeme z květáku. Do některých placiček květák dopředu krátce povaříme, ale v tomto případě použijeme syrový květák. Nastrouháme ho společně s tvrdým sýrem a šunkou. Přidáme pórek, vejce, mouku a koření. Placičky pečeme v troubě na plechu.
Květák je výbornou surovinou k zapékání na celou řadu způsobů. Podle dalšího receptu ho připravíme s těstovinami, sýrem a smetanou. Pokrm podáváme hned po vytažení z trouby, ale chutná i studený. Servírujeme s kyselou okurkou a čerstvou zeleninou.
Další zajímavou možností je květák v lahodné smetanové omáčce ze dvou druhů sýra (Blaťácké zlato a niva). Omáčka je dochucená cibulkou a libečkem. Pokrm podáváme s vařenými bramborami a čerstvou zeleninou. Květák uvaříme tak akorát, neměl by být tuhý ani rozvařený.
Jinou variantou je zadělávaný květák s bramborami a koprem. Uvařené brambory a květák zalijeme vývarem, který jsme povařili s jíškou. Pokrm zjemníme ve smetaně rozšlehaným žloutkem. Na závěr vmícháme jemně nasekaný kopr nebo třeba petržel či pažitku.
Mozeček z květáku patří k těm nejčastěji připravovaným květákovým jídlům. Obvykle ho chystáme z předvařeného květáku a podáváme s vařenými bramborami. Podle tohoto receptu postupujeme trochu jinak. Květák nepředváříme a vejce před přidáním rozšleháme se smetanou. Výsledkem je krásně krémový mozeček, který vrstvíme na topinky a ještě sypeme strouhaným sýrem.
Smažený květák je u nás zřejmě nejoblíbenějším jídlem z květáku. Obalené kousky sice obvykle smažíme na pánvi, ale podle tohoto receptu květák můžete usmažit na plechu v troubě. Postup nejvíce oceníte, pokud vaříte pro větší počet strávníků.
Komentáře