Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí je oblíbenou a zdravou alternativou konzumace zeleniny, skvělé je i to, že se dá připravit různými způsoby. Můžeme ho jíst syrové a také po tepelné úpravě. Výborně se uplatní jako příloha, ale může být i součástí salátů nebo různých smažených nebo pečených placiček.

Recepty s kysaným zelím patří k pokladům našich babiček. Kysané zelí se dá připravit na desítky způsobů, pokaždé trochu jinak a vždy velmi chutně. Už jen kombinace zelí, osmažené cibulky a knedlíků zní sama o sobě velmi slibně, a samozřejmě nedílnou součástí tradičního pokrmu bývá především pečené maso.
Jídlo původem z Maďarska si získalo i u nás velkou oblibu. Lahodná chuť báječného zelného jídla se výborně hodí ke knedlíkům, ale bohatě stačí i pečivo. Segedín se připravuje v mnoha verzích, které se liší především způsobem ochucení. Ovšem kromě nakrájeného masa můžete připravit tento pokrm i se sójovými kostkami nebo s cizrnou - záleží na vás, čemu dáte přednost.

2. místo

Sedlácká bída patří mezi levné recepty, které nás dokáží vydatně zasytit. Pomačkané uvařené brambory, uvařené těstoviny, osmažená cibulka a samozřejmě kysané zelí. Tuto kombinaci ještě můžete doplnit opečenou slaninou, promíchat a máte hotovo. 

3. místo

K zelí pečeme velmi rádi drůbež. Kačena nebo husa bývají součástí svátečního menu, ale jejich cena je vyšší, tak proč to nezkusit s kuřetem. Podle tohoto receptu stačí do pekáčku navrstvit kysané zelí, cibuli a okořeněné kuře. Jídlo výtečně chutná s knedlíkem.

4. místo

Bramborové plněné knedlíky s uzeným masem, podávané s kysaným zelím a osmaženou cibulkou, v mnoha z nás vyvolávají vzpomínky na jídla od babičky. Podle našeho receptu se můžete naučit postup a připomenout si příjemné chvíle z dětství. 

5. místo

Kysané zelí je výtečnou součástí různých zelných placek a placiček, buď smažených na pánvi nebo pečených v troubě na plechu. Podle jednoduchého receptu ani nepotřebujete vejce a na ochucení postačí pepř, kmín a sladká paprika.

6. místo

Vepřo knedlo zelo je zřejmě tím nejobvyklejším, co se v našich domácnostech s kysaným zelím připravuje. Jedná se o vydatné jídlo, které je pro mnohé z nás symbolem nedělní idylky. Vepřové maso lze vyměnit za drůbež a vegetariáni si pochutnají např. na sójových nudličkách pečených na kmíně.

7. místo

Halušky podle dalšího receptu připravíte z bramborového těsta, které protlačíte do vroucí vody přes haluškovač. Na orestovanou cibulku a uzené maso přidejte zelí, ochuťte a nakonec promíchejte s haluškami, případně ještě posypte osmaženou cibulkou.
Vydatné polévky s kysaným zelím, zelňačky, patří k našim nejmilejším polévkám, zvlášť v některých oblastech naší země. Jednu takovou si můžete vyzkoušet podle videoreceptu

Jaká další jídla s kysaným zelím máte nejraději? Budeme rádi za vaše tipy do komentáře.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky