Langoše jsou oblíbenou smaženou pochoutkou, která nás svou vůní láká z různých stánků při oblíbených akcích. Doma si je můžeme připravit snadno a levně. Ozdobíme je podle chuti a bohatě posypeme strouhaným sýrem.
Smažená jídla sice do jídelníčku nezařazujeme příliš často, ale občas si je dopřejeme. Jednou z atraktivních dobrot jsou langoše, podávané co nejdříve po usmažení. Chutnají potřené česnekem a kečupem, posypané strouhaným sýrem a doplněné čerstvou zeleninou. Kdo chce, může si je připravit také nasladko, potřené džemem a ozdobené kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu.
Na těsto stačí jen několik surovin. Potřebujeme hladkou mouku, jogurt a čerstvé droždí. Placky z vykynutého těsta smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Těsto je díky jogurtu příjemně vláčné a nenasaje příliš tuku při smažení.
Chcete, aby vaše langoše byly ještě nadýchanější? Kromě droždí přidejte ještě trochu jedlé sody. Na zadělání těsta tentokrát použijeme mléko s jogurtem. Hotové langoše odkládáme na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
Pro hospodyňky, které mají naspěch, máme tento recept. Těsto opět připravíme z jogurtu a tentokrát použijeme polohrubou mouku. O kyprost se postará jedlá soda. Vypracované těsto vyválíme na tenkou placku a formičkou nebo skleničkou z něj vykrajujeme malá kolečka, která smažíme na pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Langoše této velikosti jsou výborným pohoštěním pro návštěvu.
Další langoše jsou připravené z netradičního těsta. Vmícháme do něj najemno nastrouhanou mladou cuketui se slupkou - nejprve ji ale vymačkáme a zbavíme přebytečné tekutiny. Pro kyprost přidáme droždí a sodu, ale tentokrát na vykynutí nečekáme - langoše začneme hned po zadělání těsta smažit. Zdobit je můžeme naslano i nasladko.
Další těsto na langoše má skvělou vlastnost - vydrží až týden v lednici, proto ho můžeme postupně odebírat a smažit podle potřeby. Díky kynutí v lednici těsto krásně zpevní a velmi dobře se s ním pracuje. Na těsto budete potřebovat hladkou mouku, mléko, smetanu a droždí.
Zbyly vám uvařené brambory? Do tohoto těsta na langoše je využijete. Nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami, potřebujeme smetanový jogurt, hladkou mouku a sušené droždí. Pokud všechno těsto nespotřebujeme, uložíme ho do lednice a langoše dosmažíme až následující den.
Komentáře