Langoše rozhodně nejsou dietní pokrm, ale občas jejich chuti a vůni neodoláme. S česnekem, kečupem a strouhaným sýrem chutnají báječně. Můžeme si je dát pro změnu také nasladko. Jednoduché těsto na tyto smažené placky se dá připravit v mnoha variantách.
Langoše nás svou neodolatelnou vůní lákají k stánkům s rychlým občerstvením, ale můžeme si je připravit i doma. Určitě ušetříme a pochutnáme si zrovna tak. Recepty našich čtenářů vám ukážou něco z velké variability těst a zdobení langošů. Těsto můžete vylepšit bramborami nebo strouhaným sýrem, ochutit medvědím česnekem a zadělat jogurtem či mlékem.
Výhodou langošů zadělávaných jogurtem je, že nenasáknou příliš olejem. Těsto s kváskem z droždí necháme vykynout, pak je rozdělíme na bochánky, které rozválíme a po chvíli smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
Jakmile se začne probouzet jaro, můžete připravit jedinečné langoše s posekanými listy medvědího česneku. Po usmažení je klademe na ubrousky, aby se zbavily přebytečného oleje. Výborné jsou s kyselou smetanou a strouhaným sýrem.
Jogurtové langoše podle tohoto receptu nesmažíme, ale pečeme v troubě. Jednoduché těsto připravíme během chvilky, nepotřebujeme ani váhu, protože suroviny jsou rozepsané na hrnky. Nemusíme čekat ani na vykynutí těsta, protože se o kyprost postará prášek do pečiva.
Langoše z kynutého těsta, do kterého jsme přidali strouhaný sýr, jsou neodolatelné. Po osmažení dozlatova je potíráme tím, co máme nejraději. Může to být kromě česneku tatarka, kečup nebo zakysaná smetana. Langoše jsou nejlepší hned po usmažení, dříve než strouhaný sýr ztuhne.
Zbyly vám z předchozího dne vařené brambory? Můžete je najemno nastrouhat a přidat do těsta na bramborové langoše. Jedná se o kynuté těsto, proto ho před smažením musíme nechat odpočinout. Ještě teplé langoše ozdobíme a pochutnáme si na nich. Pokud je těsta více a další langoše už nepotřebujeme, necháme těsto v lednici a usmažíme je až následující den.
Z jogurtového těsta (s jedlou sodou) vyválíme tenkou placku, ze které formičkou nebo skleničkou vykrajujeme malá kolečka. Ty smažíme na pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení je potíráme kečupem, do kterého jsme rozmíchali třený česnek. Langoše výborně chutnají teplé i studené.
Jednoduché klasické langoše zadělávané mlékem a kváskem z droždí připravujeme z vykynutého těsta, které se vůbec netrhá. Langoše smažíme dozlatova z obou stran na pánvi. Přesně takové nám chystaly naše babičky. Můžeme si je dát k obědu po vydatné polévce nebo k večeři.
Komentáře