Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 letních marmelád: Ochutnejte ty nejlepší marmelády z plodů končícího léta
Zdroj: Toprecepty

Období končícího léta s sebou přináší úrodu různých oblíbených plodin, ze kterých můžeme, mimo jiné využití, zpracovat chutné marmelády. Přinášíme vám přehled sedmi oblíbených receptů na marmelády, podle kterých se můžete inspirovat.

Zavařování ovoce či zeleniny je jedním z nejlepších způsobů jejich uchování na pozdější konzumaci. Zavařeniny při správné sterilizaci a zavaření mohou vydržet i několik let. A i když máme v dnešní době více možností uchování úrody, zejména mražení je jedním z jednoduchých a oblíbených způsobů, přesto se rádi k zavařování vracíme.

  1. Dýňová marmeláda
  2. Švestková marmeláda
  3. Marmeláda z jablek a ostružin
  4. Marmeláda z mrkve
  5. Meruňková marmeláda
  6. "Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků
  7. Zdravotní marmeláda z černého jeřábu - aronie

1. místo

 

Sklizené dýně a jablka můžeme zpracovat na marmeládu, která bude chutnat díky meruňkové tresti po meruňkách. Trochu přidaného rumu přináší do marmelády další příjemné aroma. Hotovou marmeládu zavaříme a můžeme se těšit, že nás její chuť bude provázet celou zimu.

2. místo

 

Z velké úrody švestek můžeme uvařit nejen dobře známá povidla, ale i tuto skvělou marmeládu. Ke švestkám se výborně hodí koření jako badyán a skořice, které marmeládu dochutí a dotáhnou ji k dokonalosti. 

3. místo

 

Marmeládu lze připravit prakticky z jakéhokoli ovoce. Pokud se vám podaří sklidit velkou úrodu ostružin, doporučujeme vyzkoušet tuto ostružinovo-jablečnou marmeládu. Díky propasírování přes síto se zbavíte jemných ostružinových semínek a marmeláda bude lahodně hladká.

4. místo

 

Zaexperimentovat lze i s dalšími potravinami, nebojte se zkusit uvařit marmeládu například z mrkve. Pomerančová a citronová šťáva se k mrkvi dobře hodí a marmeládu příjemně dochutí. Navíc má marmeláda krásnou a lákavou barvu.

5. místo

 

Jednou z nejoblíbenějších marmelád je marmeláda meruňková. I když nemáte k dispozici úrodu vlastního ovoce, jsou meruňky jistě k sehnání na místních trzích. A pokud se ji rozhodnete uvařit, pak počítejte s tím, že její skleničky budou mizet mezi prvními.

6. místo

 

Z úrody špendlíků připravíme další nádherně žlutou marmeládu, kterou dochutíme kořením, pomerančovým džusem, rumem a zázvorem, ten marmeládě přidá na štiplavosti. Na této dobrotě si můžete pochutnávat při snídani k pečivu nebo třeba marmeládou dosladit a dochutit bílý jogurt.

7. místo

 

Plody arónie, tj. černého jeřábu, jsou vyhledávané pro své mimořádné zdravotní přínosy. Připravit z nich můžete např. sirup, likér či  kompot, nebo třeba tuto chutnou marmeládu, která se vyznačuje specifickou a výraznou chutí arónie.

A jak si na hotových marmeládách co nejvíce pochutnat? Co třeba jimi plnit tyto skvělé buchty podle následujícího video-receptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky