7 letních marmelád: Ochutnejte ty nejlepší marmelády z plodů končícího léta
Období končícího léta s sebou přináší úrodu různých oblíbených plodin, ze kterých můžeme, mimo jiné využití, zpracovat chutné marmelády. Přinášíme vám přehled sedmi oblíbených receptů na marmelády, podle kterých se můžete inspirovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Dýňová marmeláda
- Švestková marmeláda
- Marmeláda z jablek a ostružin
- Marmeláda z mrkve
- Meruňková marmeláda
- "Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků
- Zdravotní marmeláda z černého jeřábu - aronie
1. místo
Sklizené dýně a jablka můžeme zpracovat na marmeládu, která bude chutnat díky meruňkové tresti po meruňkách. Trochu přidaného rumu přináší do marmelády další příjemné aroma. Hotovou marmeládu zavaříme a můžeme se těšit, že nás její chuť bude provázet celou zimu.
2. místo
Z velké úrody švestek můžeme uvařit nejen dobře známá povidla, ale i tuto skvělou marmeládu. Ke švestkám se výborně hodí koření jako badyán a skořice, které marmeládu dochutí a dotáhnou ji k dokonalosti.
3. místo
Marmeládu lze připravit prakticky z jakéhokoli ovoce. Pokud se vám podaří sklidit velkou úrodu ostružin, doporučujeme vyzkoušet tuto ostružinovo-jablečnou marmeládu. Díky propasírování přes síto se zbavíte jemných ostružinových semínek a marmeláda bude lahodně hladká.
4. místo
Zaexperimentovat lze i s dalšími potravinami, nebojte se zkusit uvařit marmeládu například z mrkve. Pomerančová a citronová šťáva se k mrkvi dobře hodí a marmeládu příjemně dochutí. Navíc má marmeláda krásnou a lákavou barvu.
5. místo
Jednou z nejoblíbenějších marmelád je marmeláda meruňková. I když nemáte k dispozici úrodu vlastního ovoce, jsou meruňky jistě k sehnání na místních trzích. A pokud se ji rozhodnete uvařit, pak počítejte s tím, že její skleničky budou mizet mezi prvními.
6. místo
Z úrody špendlíků připravíme další nádherně žlutou marmeládu, kterou dochutíme kořením, pomerančovým džusem, rumem a zázvorem, ten marmeládě přidá na štiplavosti. Na této dobrotě si můžete pochutnávat při snídani k pečivu nebo třeba marmeládou dosladit a dochutit bílý jogurt.
7. místo
Plody arónie, tj. černého jeřábu, jsou vyhledávané pro své mimořádné zdravotní přínosy. Připravit z nich můžete např. sirup, likér či kompot, nebo třeba tuto chutnou marmeládu, která se vyznačuje specifickou a výraznou chutí arónie.
A jak si na hotových marmeládách co nejvíce pochutnat? Co třeba jimi plnit tyto skvělé buchty podle následujícího video-receptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně uvařenou marmeládu. Jednoduché želírovací zkoušky znaly už naše babičky. Stačí se podle nich řídit
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Komentáře