Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 letních pomazánek doplníme pořádnou porcí čerstvé zeleniny. Chutnají i k topinkám nebo k opečeným bramborám
Zdroj: Top recepty

Pomazánky, které připravujeme v létě, nejsou na přípravu obvykle časově náročné. Pracnější je cuketová, kterou vaříme ve větším množství a část hned zavaříme do zásoby. Pomazánky jsou výborné s chlebem a dalším pečivem, některé chutnají k topinkám nebo k opečeným bramborám.

V létě se zaměříme na svěže chutnající pomazánky, které se hodí k vydatné snídani nebo syté večeři. Připravujeme je na dovolené a přijdou nám vhod při pobytu na chalupě. Doplníme je pořádnou porcí zeleniny, zvlášť oblíbená je plodová - hlavně rajčata, papriky a okurky.

1. místo

Základem kapiové pomazánky jsou najemno nakrájené suroviny - pěkně vybarvené kapie, balkánský sýr, cibule a vejce. Jemnou chuť tvarohu a sýru doplní majonéza a pepř. Solíme opatrně, protože balkánský sýr je slaný dost. Podáváme po vychlazení.

2. místo

Mozzarellu nastrouháme, šunku a cibuli nakrájíme nadrobno. Pomazánku zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme hořčicí. Na dozdobení se výborně hodí rajčata a lístky bazalky. Pomazánku podáváme vychlazenou.

3. místo

Tato pomazánka je poměrně variabilní. Využijeme na ni dorůstající cukety, hodí se i přerostlé. Pomazánku podáváme teplou nebo studenou, rozmixovanou nebo s ponechanými kousky zeleniny. Kromě namazání na pečivo ji využijeme i jako omáčku pod maso nebo na pizzu

4. místo

Na pomazánku ponecháme řepu syrovou, díky tomu z ní můžeme získat mnoho důležitých látek. Nejprve ji oloupeme, potom ji nastrouháme najemno. Přidáme lučinu, nastrouhaný eidam, utřený česnek, sůl a pepř. Promícháme a podáváme nejlépe s celozrnným pečivem.

5. místo

Celerové pomazánce podle tohoto receptu se někdy říká falešná humrová. Výbornou chuť jí kromě celeru dávají další složky - strouhaná mrkev, majonéza, pepř a citronová šťáva. Pomazánku mažeme na krajíčky veky a zdobíme zelenou petrželkou.

6. místo

Oblíbená pomazánka je velmi jednoduchá. Základem je tvaroh utřený s máslem. O dobrou chuť se postará nakládaná kapie a červená paprika (koření). Na dozdobení pomazánky se velmi dobře hodí nať cibule nebo pórku. Podáváme s čerstvým pečivem.

7. místo

Pomazánka je velmi jemná, protože většinu ingrediencí (niva, paprika a cibule) společně pomixujeme a pak pouze vmícháme cottage a najemno nakrájenou pažitku. Podle chuti dosolíme a servírujeme s čerstvou zeleninou.

Pomazánkami potěšíme nejen rodinu, ale i návštěvu. Některé se hodí dokonce pro slavnostní příležitosti. Cuketovou pomazánku si skvěle vychutnáme i k topinkám u letního táboráku.

Další článek nám poradí, jak upéct výborné domácí dalamánky - budou se nám hodit k letním pomazánkám a čerstvé zelenině.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky