K lednu už to tak nějak patří, že chceme vařit úsporně. Vybíráme jídla, na kterých si sice pochutnáme, ale nákupem surovin příliš nezatížíme svou peněženku. Často to jsou jídla, která známe od našich babiček, protože šetřit, to babičky uměly.
Jednoduché a snadno dostupné suroviny jsou základem mnoha oblíbených jídel našeho dětství. Pokud máme dokonce vlastní brambory nebo jiné produkty domácího hospodaření, vaření je o to snazší. Celkově zelenina je považována za zdraví prospěšnou a když si vybereme buď to, co je zrovna v akci nebo co máme uloženo z vlastní sklizně, vaření může vyjít levně.
Luštěniny jsou výbornou volbou. Vyznačují se vysokou výživností, jsou chutné, navíc velmi levné. Za málo peněz nasytíme celou rodinu. Na výběr máme z více druhů - čočka, fazole, cizrna, hrách a sója. Můžeme vařit polévky, připravovat hlavní jídla, saláty i pomazánky.
Kombinace zelí, brambor a těstovin je chutnější než by se mohlo zdát a určitě stojí za ochutnání. Celkově těstoviny jsou šikovným východiskem z nouze. Dají se připravovat a podávat naslano i nasladko. Stejně tak zelí, navzdory postupnému zdražování, stále vychází velmi levně. Kysané zelí je navíc velmi zdravé a chutné.
Brambory nám nabízí celou řadu nejrůznějších způsobů k úpravě. Můžeme je připravit jako přílohu, péct je v troubě, použít do bramboráků nebo z nich připravovat bramborová těsta. Vybraný recept představuje jedno z nejjednodušších bramborových jídel, plátky brambor pečené nasucho v troubě.
Zbyly vám rohlíky, veka nebo dokonce vánočka? Můžete upéct lahodnou žemlovku. Stačí použít trochu mléka a několik jablek. O dobrou chuť se postará skořice. Žemlovky se dají všemožně vylepšit, např. přidat tvaroh a rozinky, ale i základní verze bohatě stačí.
Bramboračka nebo jiná vydatná hustá polévka může být chutným hlavním jídlem. Ať už se rozhodneme pro luštěninovou, zeleninovou nebo třeba gulášovou, stačí k polévce podávat jenom chléb nebo jiné pečivo.
Výborná jídla připravíme také z různých obilovin a možností je daleko více než jen rýžové rizoto. Podobně lze připravit např. jáhly, bulgur nebo kuskus. Na doplnění použijeme trochu zeleniny, strouhaný sýr, případně např. kuřecí maso.
Kuře na paprice je mimořádně oblíbeným jídlem. Vydatná omáčka se připravuje ke knedlíkům nebo těstovinám. Vegetariáni mohou maso nahradit např. cizrnou. Na postup přípravy se podívejte v následujícím videu.
Komentáře