Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tipy na levná jídla se hodí vždy, ale nejvíce je oceníme na začátku února, když máme po Vánocích a silvestrovských oslavách tenčí peněženku. Levných jídle najdeme jistě mnoho, několik jsme jich pro vás vybrali, pojďte se nechat inspirovat.

Na vaření levných jídel využijeme nejen různé zbytky z předchozích jídel, ale také suroviny, které máme z vlastní zahrady a hodilo by se je častěji zařazovat do jídelníčku, nebo potraviny, které jsme je nakoupili v akci

1. místo

Knedlíky jsou oblíbenou přílohou, která se velmi snadno mrazí, proto pokud někdy zbývají a zmrazíme je, budeme je mít po ruce třeba k omáčce nebo k zelí a pečeni, nebo také na jednoduché jídlo, které rády připravovaly i naše babičky. Na cibulce stačí osmahnout nakrájené knedlíky a přidat vajíčka. K pokrmu výborně chutnají sterilované nebo kvašené okurky.

2. místo

Luštěniny jsou báječné, za málo peněz vydatně a kvalitně nasytíme celou rodinu. Skvělé jsou nejen polévky, ale také guláše, saláty, pomazánky nebo luštěniny upečené na způsob "sekané". Kromě fazolí připravujeme hlavně čočku, hrách a cizrnu nebo sóju.

3. místo

Těstoviny jsou jednoduché na přípravu, výborně chutnají a jsou velmi levné. Můžeme vybírat z velkého množství druhů, které se dají zpracovat různými způsoby s omáčkami nebo se špenátem, můžeme je zapékat a přidávat do salátů, podávat naslano i nasladko. Špenát je také vynikající, snadno dostupný a zajímavě využitelný.

4. místo

Brambory, přestože se jejich cena pozvolna zvedá, jsou stále levné. Příprava jídel z nich je snadná, brambory se dají připravit na celou řadu způsobů. Můžeme je vařit, smažit, péct, přidávat do polévek a do dalších jídel. Co třeba brambory pečené v troubě? Znáte ještě jiné jídlo, které je tak snadné a výborně chutná?

5. místo

Výtečné placky ze strouhaných brambor, bramboráky, jsou poměrně snadné na přípravu, k ochucení se do nich dává majoránka a rozmačkaný česnek. Nejlepší jsou ještě teplé, ale chutnají i zastudena. 

6. místo

Cuketa se dnes už dá koupit celoročně a použít ji můžeme na přípravu mnoha jednoduchých zeleninových jídel. Podle tohoto receptu stačí přidat cibuli a několik žampionů a rajčat. Když jídlo dobře ochutíme, určitě si pochutnáme.

7. místo

Těstoviny tentokrát připravíme s rajčatovou omáčkou, ke které přidáme ještě cuketu, pórek a cibulku. Výbornou surovinou je tofu, které po krátkém opečení získá ještě lepší chuť a výborně se k zeleninové směsi hodí. Kromě tofu lze použít např. sójový granulát nebo sójové nudličky.

Čočka je uvařená za chvilku, ani ji nemusíme dopředu namáčet, ale pokud potřebujeme mít uvařeno ještě rychleji, tak ji namočíme alespoň na dvě hodiny. Zbavíme se tím i látek, které mohou způsobit nadýmání.

 

Komentáře