Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše maminky a babičky uměly vařit rychle, levně a jednoduše. Dnešní výběr levných jídel, který používají mladé hospodyňky, je trochu jiný, ale tentokrát jsme se v našem přehledu inspirovali recepty na oblíbená jídla, která jsme milovali jako děti.

Knedlíky, omáčky, brambory, těstoviny a zelenina - z toho všeho dovedly naše maminky a babičky vykouzlit výborná jídla, ze kterých se snadno a levně nasytila celá rodina. Každý den bylo něco jiného a vždy jsme si pochutnali. Připomeneme si alespoň něco z jejich repertoáru.
Špenát je oblíbenou klasikou, naše babičky ho podávaly s bramborami, těstovinami nebo s knedlíkem, plnily jím palačinky. Dnes jsou populární přílohou gnocchi. Ke špenátu stačí uvařit vajíčka a oblíbené jídlo je za chvilku hotové. 

2. místo

Kynuté knedlíky s ovocem vařily naše babičky hlavně v létě, když dozrávaly jahody, meruňky a další ovoce. Kynuté těsto je pro některé začínající hospodyňky tak trochu "strašákem", ale stačí dodržet několik pravidel a dobrota se určitě povede. Ovocné knedlíky se snadno mrazí, tak jich můžete uvařit rovnou větší dávku.

3. místo

Brambory s cibulí a žampióny jsou příkladem bramborových jídel pečených nebo zapékaných v troubě. K bramborám se výtečně hodí různé druhy zeleniny i hub. Všechny suroviny naskládejte do pekáčku, omastěte, ochuťte a upečte. Kdo chce, vylepší pokrm uzeninou, sýrem a vejci.

4. místo

Vařené brambory, rozšťouchané, doplněné smaženou cibulkou a hrnkem mléka nebo kefíru, jsou opravdu jednoduchou pochoutkou. Podle našeho receptu je můžete ještě vylepšit těstovinami a kysaným zelím, případně uzeninou.

5. místo

Žemlovky s jablky chutnají báječně. Zužitkujete do nich padaná jablka a starší pečivo. Mohou to být rohlíky, veka, toustový chléb i vánočka. Na žemlovce se toho nedá mnoho zkazit, ale můžete ji různými způsoby vylepšit. S jablky se výborně doplňuje skořice, mléko použijte buď obyčejné kravské nebo třeba sójové.

6. místo

Nejrůznější těstoviny byly a jsou jednoduchým řešením oběda, možností využití je nesčíslně. Výborně chutnají nasladko i naslano, s různými omáčkami a posypané sýrem. Báječné jsou také zapečené těstoviny - podobně jako brambory je můžete zapékat s různými kombinacemi zeleniny, hub, uzenin, sýra a vajec.  

7. místo

Omáčky jsou pro naši kuchyni charakteristické a jednou z nejoblíbenějších je omáčka rajská. Připravit ji lze z rajského protlaku, 100% rajčatového džusu, sterilovaných nebo mražených pasírovaných rajčat i z rajčat čerstvých. Pak už stačí nachystat vhodnou přílohu a něco k omáčce, třeba masové karbanátky, cuketové placičky nebo plněné papriky.

Dalším pokladem našich babiček byla bezesporu koprovka. V každé rodině se připravuje trochu jinak, ale chutná pokaždé skvěle. Pokud máte kopr, uvařte ji třeba podle našeho receptu. Výborné budou i další omáčky, např. houbová nebo křenová.

 

Komentáře

Další tipy a triky