Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 jídel, která s libečkem chutnají úžasně: Zelené maggi se v naší kuchyni rozhodně uplatní
Zdroj: Top recepty

Nať libečku začíná růst brzy na jaře a než se nadějeme, vyrostou z malých rostlin vysoké keře. Libečku říkáme polévkové "maggi", stačí přidat několik lístků do jídla, a ty už se postarají o výrazné dochucení. Pokud nevíte, co s nadbytkem libečku, nechte se inspirovat recepty našich čtenářů.

Libeček by neměl chybět na žádné zahrádce. Jeho pěstování je snadné, navíc se jedná o trvalku, která na jednom místě může být řadu let. I rozmnožování je jednoduché, stačí odrýt kousek rostliny, nejlépe na jaře nebo na podzim. Nejchutnější jsou svěží jarní listy, proto libeček ukládáme na zimu (sušíme, mrazíme a vyrábíme z něho pesto) hned zjara. Sklízet čerstvé listy do jídla ale můžeme až do podzimu.

1. místo

Libeček používáme především do polévek, hodí se výborně do luštěninových, zeleninových i do bramboračky. Stačí přidat malé množství, protože aroma libečku je výrazné. Buď jemně nakrájíme mladé listy, nasypeme je do polévky a už déle nevaříme, nebo přidáme listy i s natí, povaříme a na závěr je z polévky vyjmeme.

2. místo

Jemně nakrájený libeček je výborný i do pomazánek, ať už tvarohových, luštěninových nebo např. pohankových. Opět to s množstvím libečku nepřeháníme a používáme pouze mladé svěží listy, nepřidáváme tuhé natě.

3. místo

Pod maso se libeček jednoznačně hodí, zvýrazní masovou chuť a dá jídlu nové výtečné aroma. Od jara do podzimu používáme čerstvé listy, v zimě sušené nebo mražené. Výbornou možností k dochucování masových jídel je libečkové pesto, které se připravuje obdobně jako jiná pesta

4. místo

Jídla z brambor, to je další široké pole působnosti pro libeček. Vyzkoušejte dát trochu libečku do bramborové kaše a její chuť rázem získá novou dimenzi. Zvlášť ke starším bramborám je libeček výborný. A podle našeho receptu ho můžete přidat do těsta na bramboráky.

5. místo

A co třeba libeček a ryby? Určitě neváhejte. Nasekanou nať libečku s dalším kořením použijte k plnění makrel, nechte je v chladu proležet a ugrilujte. Libeček je vhodný k přidání do různých marinád na dochucení ryb před grilováním

6. místo

Pokud máte rádi chuť a vůni libečku, vyzkoušejte i další možnosti. Libeček, který máme k dispozici celé léto přímo ze zahrady, výborně dochutí různé chalupářské speciality. Zvlášť někteří muži mají bohatou fantazii a dovedou libeček zapojit do zajímavých masových jídel. 

7. místo

A poslední vybraný recept vám představí libeček s kuřecím masem. Je to velmi jednoduché. Naporcované kuře dáme na pekáč, posypeme grilovacím kořením a jemně nakrájeným libečkem. Pak stačí posolit, přidat trochu másla a podlít. Po upečení podáváme s bramborem nebo rýží. A pochutnat si můžete i na "libečkovém" výpeku s chlebem.
 

Také máte na zahradě ohromné rostliny libečku? Neváhejte jeho listy používat častěji. Kromě toho, že dají jídlům novou skvělou chuť, jedná se o přirozené bylinkové dochucování. Žádná chemie ani umělá aromata, nic takového, jen čistá síla přírody. Můžete nám napsat do komentářů pod článkem, do čeho rádi libeček přidáváte vy.

 

Komentáře

Další tipy a triky