Lívance, příjemně vláčné a kypré, nás lákají především během léta, když dozrává ovoce. Čerstvé jahody, maliny i borůvky je pěkně doplní, v zimě zase využijeme různé marmelády. To vše dozdobíme kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.
Lívance jsou dobrotou, která potěší každého, a zajásají nad nimi hlavně děti. V létě je bohatě zdobíme čerstvým ovocem, kterého je dostatek. Lívance připravujeme z různých variant těst, ať už s pomocí kvasnic, bílkového sněhu nebo prášku do pečiva. Oblíbená jsou i banánová těsta.
Těsto na lívance obsahuje výrazný podíl tvarohu a žádný kypřící prášek ani kvasnice, z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho do těsta vmícháme. Usmažené lívance na talířích zdobíme podle chuti a možností. Nejlepší jsou čerstvé.
Lívance připravíme z těsta nakypřeného droždím a ochuceného vanilkovým cukrem. Na talířích lívance bohatě zdobíme přelivem z vypeckovaných třešní, zahuštěných vanilkovým pudinkem a kopečkem šlehačky a zakysané smetany.
Extra rychlé lívance jsou nekynuté, nakypřené práškem do pečiva. Postup nám usnadní hrnkový rozpis surovin. Nadýchané lívanečky zdobíme marmeládou, sladkým tvarohem a šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Do těsta kromě bílého jogurtu (můžeme si připravit i domácí) potřebujeme najemno nastrouhané jablko a strouhanou citronovou kůru. Ke kypření použijeme kypřící prášek. Po usmažení lívanečky klademe na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk.
Klasické kynuté lívance podle tohoto receptu zvládnou i méně zkušení. Pečeme je na suché teflonové pánvi a podáváme s marmeládou, tvarohem a smetanou. V některých oblastech se nazývají vdolky a tradičně se připravují s povidly. Jsou rychlé a dobré.
Kefírové lívance jsou vláčné a nadýchané, přitom jednoduché a rychlé na přípravu. Výsledné lívance jsou silnější a hezky pevné, netrhají se. Při podávání je pocukrujeme a pokapeme šťávou nebo potřeme chutnou marmeládou. Výborné jsou i se slanou pomazánkou, posypané sýrem a smaženou cibulkou.
Rozmixované a dobře vyzrálé banány tvoří základ těchto nadýchaných lívanců. Přislazování těsta není potřeba, banány jsou sladké dost. Hotové lívance dosladíme na talíři podle chuti moučkovým cukrem a ozdobíme šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Lívance můžeme připravit k snídani i k večeři. Po zeleninové polévce budou výborným obědem. Jsou chutné a poměrně vydatné. O tom, jak připravit nadýchané lívance, pojednává náš další článek.
Komentáře