Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lívance jsou oblíbený smažený moučník, který nám připravovaly už naše maminky a babičky, ale přesto se nám nikdy nepřejí. Zdobíme je podobně jako palačinky, na lívance se hodí krémy, ovoce i šlehačka. Výborně se kombinují se zakysanou smetanou nebo jogurtem.

Lívance kypříme práškem do pečiva nebo bílkovým sněhem, připravují se také z kynutého těsta a pak jsou teprve krásně nadýchané. Smažit je můžeme na pánvi nebo na elektrickém palačinkovači - pak budou méně mastné. Lívance jsou nejlepší brzy po usmažení, mohou být ještě vlažné, podáváme je bohatě ozdobené, plné barev. Nechte se inspirovat nejlepšími recepty na lívance.

1. místo

Základem těchto sladkých lívanců jsou přezrálé banány, není proto potřeba přidávat žádný cukr. Stačí dát do mísy trochu mléka a polohrubé mouky, vejce a prášek do pečiva. Z dobře vymíchaného těsta na vymazané pánvi smažte lívance, které před podáváním ozdobíte šlehačkou nebo zakysanou smetanou

2. místo

Nadýchané lívance polité sladkým sirupem jsou lahodné a ideální pro víkendová rána, kdy nespěcháte a báječnou snídani si můžete v klidu vychutnat. Lívance jsou nakypřené práškem do pečiva, specifickou chuť jim dává skořice.

3. místo

Klasické kynuté lívance uměly moc dobře naše babičky a podle tohoto receptu je zvládnou i nezkušené hospodyňky. Těsto potřebuje trochu času na kynutí, ale čekání se vyplatí. Lívance jsou nejlepší s marmeládou, tvarohem a smetanou.

4. místo

Tvarohové lívanečky jsou báječně nadýchané, o kyprost se tentokrát postará bílkový sníh, zlehka vmíchaný do těsta. Na talíři tuto dobrotu ozdobte marmeládou a zavařeným ovocem. Šlehačka, zakysaná smetana nebo jen hustý jogurt je příjemně doplní.

5. místo

Kefírové těsto je výbornou volbou, lívance z něj nejsou po usmažení příliš mastné a velmi dobře chutnají. Ozdobte je po libosti marmeládou i ovocným sirupem. Lívance z tohoto těsta jsou rychle hotové, hezky pevné a netrhají se. Pokud do nich dáte menší množství cukru, můžete je připravit naslano.

6. místo

Lívance z ovesných vloček jsou osvědčenou klasikou, vločky jim dodají více výživnosti a také vlákninu. Těsto je sladké díky přidanému banánu a musí být trochu hustší než těsto na palačinky. Po usmažení lívance potírejte tvarohem a zdobte plátky banánu, semínky a skořicí. 

7. místo

Mimořádně jednoduché lívanečky připravíte pouze z rozmačkaných banánů, vajec a skořice, která se přidává pro zajímavou chuť. V pánvi smažte z obou stran malé lívanečky a podávejte je ochucené jogurtem, ovocem a ořechy. Výbornou alternativou pro zdobení je arašídové máslo.

Také milujete rychlé a snadné recepty? To by se vám mohl líbit recept na extra rychlé lívance, na jejichž kypření budete potřebovat prášek do pečiva. Odměřování vám usnadní hrnkové měření surovin. Hotové lívanečky ozdobte marmeládou, sladkým tvarohovým krémem a šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Určitě si pochutnáte.

Budeme rádi, když nám napíšete, které lívance máte nejraději a čím je při podávání zdobíte.
Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky