Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na luštěninové polévky: Výtečně chutnají z čočky, hrachu či fazolí
Zdroj: Toprecepty

Přemýšlíte co vařit ve studených zimních dnech? Luštěninové polévky jsou vydatné, zdravé a příjemně vás zahřejí. Proto jsme pro vás sestavili výběr sedmi oblíbených luštěninových polévek, jejichž příprava je sice jednoduchá, ale chuť výtečná.

Od přípravy luštěnin může řadu lidí odrazovat jejich dlouhá doba vaření. Pokud chceme čas ušetřit, pak můžeme využít konzervované luštěniny a příprava jídla bude hned rychlejší. S efektivním vařením luštěnin nám pomůže i řada rad a tipů z následujícího článku.

  1. Čočková polévka
  2. Hrachová polévka
  3. Zimní polévka z mrkve a červené čočky
  4. Zeleninová polévka s cizrnou
  5. Cizrnová krémová polévka
  6. Fazolová polévka mojí babičky
  7. Fazolová polévka rychlá

1. místo

Čočková polévka je jednoduchou a známou luštěninovou polévkou, na které si určitě skvěle pochutnáte. Základem je čočka, ale v různých receptech je polévka obohacená o uzeninu, zeleninu, brambory či houby

2. místo

Hrachová polévka poslouží i jako součást vánočního menu, pokud nevaříte rybí polévku. Základem polévky podle tohoto receptu je poctivý hovězí vývar. Výborně s ní chutnají krutony a doplnit ji můžete i osmaženou uzeninou.

3. místo

Polévka z červené čočky je výborná zejména pro děti. Příprava je velmi rychlá a navíc červená čočka nenadýmá. Pokud nejste zvyklí běžně luštěniny jíst, pak je právě tato polévka pro vás nejvhodnější na vyzkoušení.

4. místo

I cizrnu můžeme lehce začlenit do našeho jídelníčku. Uvaříme z ní polévku plnou zeleniny. Podle toho, jakou zeleninu máme zrovna k dispozici, použijeme například mrkev, celer či petržel.

5. místo

Rozmixováním vařené cizrny a brambor připravíme krémovou polévku, kterou dochutíme rozmarýnem, česnekem a olivovým olejem. Podobně, jako i k jiným krémovým polévkám, se i k této hodí osmažená uzenina a krutony.

6. místo

Hustá polévka z bílých fazolí, brambor a rozkvedlaného vajíčka nadchne řadu strávníků. Pokud si k ní dáte ještě krajíc čerstvého chleba, pak máte o jednoduchý oběd postaráno. 

7. místo

Další fazolová polévka je úplně jiná než předchozí. Najdeme v ní rajčatový základ, cibuli, mrkev, chilli a samozřejmě fazole. Doplnit ji můžeme klobásou a na talíři lžící zakysané smetany, ale chutnat vám bude určitě i jen tak.

Zelený hrášek se sice řadí mezi zeleninu, ale připravit z něj můžete také skvělou polévku. V zimě použijeme mražený hrášek a následující jednoduchý videorecept vám předvede, jak hráškový krém uvařit:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli