Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luštěninové polévky patří k našim nejmilejším. Jsou syté, výživné a moc dobré. Můžeme si uvařit čočkovou, fazolovou, hrachovou, sójovou nebo cizrnovou polévku. Každá chutná trochu jinak a dá se připravit na více způsobů. Každá z nich, pokud ji doplníme pečivem, může být zároveň hlavním jídlem, které nás dobře zasytí.

Luštěniny potřepují na důkladné uvaření více času a jen při splnění této podmínky jsou dokonale měkké. Rozdíl v potřebné délce vaření je mezi jednotlivými luštěninami. Pokud máte málo času, můžete zvolit červenou čočku, která je uvařená rychle. Naopak cizrnu a fazole pohodlně uvaříte v pomalém hrnci - potřebují více času a tento hrnec vaření zvládne bez velkého hlídání. Dobrým pomocníkem je i tlakový hrnec. A pokud je volba luštěninové polévky vaše rychlé rozhodnutí, můžete sáhnout po konzervovaném produktu.

1. místo

Čočková polévka je velká dobrota a postupů je celá řada. Podle našeho receptu připravíte cibulovou jíšku, kterou zalijete vodou a uvedete do varu. Dochutíte kořením a doplníte zvlášť uvařenou čočkou. Ke konci varu ještě přidejte prolisovaný česnek a nakrájenou uzeninu.

2. místo

Červená čočka si získala oblibu především díky velmi rychlé přípravě. Další výhodou je, že nenadýmá a hodí se i do dětské kuchyně. Červenou čočku není potřeba před vařením namáčet. Podle tohoto receptu ji zkombinujete s rajčaty a celerem.

3. místo

Červenou čočku výborně doplňuje mrkev, která zvýrazní její barvu. Do polévky přidejte také nakrájené brambory. Zahuštění polévky tentokrát vyřešíte velmi snadno - část polévky rozmixujte tyčovým mixérem, vše smíchejte a podávejte s opečenými krutonky.

4. místo

Fazole jsou báječnou surovinou do polévek, tentokrát se vám budou hodit barevné, které v polévce krásně vyniknou. Vydatná polévka je zahuštěná cibulovou jíškou a ochucená mletou paprikou a majoránkou. Kdo chce, přidá ještě opečenou klobásu.

5. místo

Fazolovka může být oblíbenou polévkou i pro velmi zaneprázdněné. Pokud doma máte v zásobě plechovky fazolí v tomatě a rajčatový protlak, bude pro vás rychlé vaření hračkou. Přidejte také mrkev a cibuli, na ochucení nezapomeňte chilli a trochu čubrice, která dá jídlu výtečnou chuť. Uzenina se do polévky také hodí, vegetariáni mohou použít např. osmahnuté a na kostky nakrájené tofu.

6. místo

Hrachová polévka ze suchého hrachu chutná báječně. Hrách stejně jako další suroviny vyjde sice levně, ale poskytne tělu pořádnou dávku bílkovin. Jestli použijete jíšku, záleží na vás, polévka je totiž hustá sama o sobě. Polévka nejlépe chutná s osmaženými kostkami z rohlíků a ozdobená petrželkou.

7. místo

Také cizrna je výtečným základem polévek a naše polévka je příkladem, jak můžete postupovat. Cizrna potřebuje samozřejmě dobře uvařit, před vařením ji na dostatečně dlouhou dobu namočte (nejlépe přes noc). Při ochucování luštěninových polévek hraje důležitou roli česnek a obvykle používáme také majoránku.

Na závěr pro vás máme video, které vám názorně předvede postup při vaření polévky z bílých drobných fazolí. Všechny uvedené recepty jsou osvědčenými příklady, pod recepty si můžete přečíst komentáře, které vám pomohou pokrm uvařit co nejlépe. Určitě si také všimnete, že v každé domácnosti se luštěninová polévka vaří trochu jinak a každému chutná trochu jiný způsob.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky