Marmelády a džemy si můžeme jednoduše koupit, ale proč si je neudělat sami. Není na tom nic složitého a zužitkujeme do nich dozrávající kvalitní ovoce, kterého je během léta dostatek. Záleží jen na nás, jaké ovoce nebo kombinaci více druhů zvolíme. Domácí marmelády jsou velkou lahůdkou.
Jednoduchá rybízová marmeláda je tou základní marmeládou, kterou vařily naše babičky. Rybíz nejprve vaříme i se stopkami, pak ho propasírujeme, šťávu odměříme, přidáme cukr, svaříme a nalijeme do skleniček.
Pokud máme možnost rybíz nejprve odšťavnit, postup bude šetrnější a vaření kratší. Rybízovou šťávu smícháme s cukrem, povaříme a dáme do skleniček. Rybíz rychle rosolovatí, protože obsahuje dostatek pektinu. Pokud budeme vařit marmeládu po malých dávkách, postup půjde rychle a marmeláda se nebude muset příliš dlouho vařit.
Meruňkový džem je velmi chutný. Podle našeho receptu do něj budete potřebovat želírovací prostředek a kyselinu citrónovou. Ovoce, které obsahuje méně pektinu, buď doplníme ovocem, které ho obsahuje více, nebo použijeme např. želírovací cukr nebo přírodní pektin. Tip: Meruňky můžete zkombinovat s bílým rybízem.
Broskvový džem, stejně jako meruňkový, patří k velmi lahodným džemům. K ovoci tentokrát přidáme Gelfix Extra a opět kyselinu citrónovou. Při výrobě džemů je potřeba dodržovat perfektní čistotu všeho nádobí i zavařovacích sklenic a víček.
Jahody jsou na tom s obsahem pektinu nevalně, ale chuť jahodového džemu je naprosto jedinečná, proto vždy alespoň několik skleniček uvaříme. Jahody můžeme kombinovat s rybízem, který je naopak obsahem pektinu pověstný.
Dobrým pomocníkem při vaření marmelád a džemů je domácí pekárna. Pokud vaříme jen menší množství, můžeme ji využít. K broskvím podle tohoto receptu opět přidáme prostředek, který se postará o želírování. Bez něho by vaření marmelády muselo probíhat delší dobu, aby došlo k dostatečnému zhoustnutí.
Výborným ovocem časného léta jsou jahody a třešně, džemy jsou výborné z obou druhů, ale můžeme je také zkombinovat. A protože se jedná o ovoce, které má méně pektinu, přidáme želírovací přípravek. Pokud se mu chceme vyhnout, stačí přidat podíl rybízu a o želírování máme postaráno.
Na závěr pro vás máme ještě videorecept, který vás naučí připravit jahodový džemjen z jahod a cukru. Počítejte s tím, že džem po zchladnutí ještě zhoustne. Řidší džem je výborný např. do jogurtu.
Komentáře