Medové sušenky jsou jednoduchým pečivem, které můžeme připravovat pro děti i pro dospělé na výlety, do práce, i jen tak, jako "sladkou tečku" po dobrém obědě. Na sušenky je mnoho zajímavých a výborných receptů. Ty naše vybrané spojuje využití medu.
Med jako sladidlo se uplatní i v jiných moučnících než jsou známé perníčky. Můžeme jím ochutit lité moučníky typu perník, různé řezy a cukroví. Pro své zdravotní a energetické benefity se také skvěle hodí k oslazení a ochucení různých fit tyčinek nebo sušenek. Těsta, v nichž nahradíme cukr (zvláště ten bílý) medem, jsouzdravější.
Vybrali jsme pro vás 7 oblíbených receptů na medové sušenky. Med funguje v těstě i jako pojidlo, zvláčňuje ho.
Na úvod nabízíme nejjednodušší sušenky pro úplné začátečníky. Rozmačkáme banány, smícháme s ovesnými vločkami, dosladíme medem. Můžeme přidat oříšky nebo jiná semínka. pak na plech vyložený papírem na pečení tvoříme lžičkou hromádky, trochu splácneme a pečeme při 160–180 °C asi 30 minut.
V těchto sušenkách použijeme kromě drcených ovesných vloček ještě žitnou celozrnnou mouku a vejce. Ochutíme medem a kokosem, těsto zahustíme chia semínky. Hromádky na plechu s pečicím papírem rozmáčkneme vidličkou na placičky a pečeme asi 10 minut v horké troubě.
V míse smícháme ovesné vločky, sušené ovoce, mouku, kypřicí prášek a mleté ořechy. Zvlášť rozmícháme rozehřáté máslo, med a mléko. Pak obě směsi smícháme dohromady. Pomocí lžičky tvoříme hromádky na plech s pečicím papírem. Pečeme asi 10 minut.
Pokračujeme dalším z receptů na jednoduché a voňavé sušenky. Z těsta snadno vytvoříme kuličky velké asi jako vlašský ořech, které klademe na plech s pečicím papírem dál od sebe. Každou kuličku ozdobíme kouskem ořechu a poprášíme skořicí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.
Na rozvalované a vykrajované sušenky připravíme těsto s kokosovým olejem místo másla. Také směs špaldové a rýžové mouky dává tušit nevšední dobrotu. Těsto sladíme medem a ochutíme skořicí. Vykrájené tvary můžeme zdobit sušenkovými razítky.
Na voňavé sušenky vyšleháme změklé máslo s medem, můžeme přidat i třtinový cukr, ale není to nutné. Zahustíme moukou, kypřidlem je jedlásoda,ochutíme skořicí, která se k medu báječně hodí. Na plech klademe lžičkou hromádky, které se ve vyhřáté troubě roztečou na placičky.
A na závěr máme recept pro labužníky a ty, kdo v kuchyni rádi zkouší něco nového. Sušenky italského typu se pečou dvakrát. Nejdříve z těsta upečeme válečky, které mírně zchladlé nakrájíme na plátky a rozložené dopečeme. Vzniknou křupavé a křehké sušenky. Tyto jsou ochucené kávou, kávovým rumem a ořechy.
Komentáře