Medvědí česnek je oblíbená jarní bylinka, která roste ve volné přírodě i na našich zahradách. Má ráda vlhčí prostředí a polostín. Listy medvědího česneku se v naší kuchyni uplatní podobně jako pažitka, mladá cibulová nať nebo špenát.
Medvědí česnek vytváří v přírodě v dobrých podmínkách rozsáhlé koberce krásně zelených listů, které vydávají výraznou česnekovou vůni. Pro kuchyňské zpracování nepotřebujeme mnoho listů a nejlepší jsou čerstvé, co nejdříve po sklizni. Dají se také sušit, mrazit a zpracovat na výrobu pesta.
Špagety na způsob carbonara vás nadchnou rychlou přípravou a výtečnou chutí. Těstoviny uvařte na skus, na pánvi opečte slaninu, přidejte k ní pokrájený medvědí česnek a krátce orestujte. O správnou chuť pokrmu se postará smetana se žloutky a také nastrouhaný parmezán.
Když nevíte, co uvařit k večeři, míchaná vejces medvědím česnekem by vám mohla přijít k chuti. Ta z našeho receptu nejsou jen tak ledajaká, potřebovat na ně budete cherry rajčátka a jarní cibulku, chvíli je poduste a poté zalijte vejci rozmíchanými se smetanou. Zůstanou pak krásně krémová.
Stroužky česneku dají výbornou chuť různým karbanátkům i placičkám, to samé platí pro listy medvědího česneku, které do karbanátků můžete nadrobno nasekat, ale pokud není zrovna jeho sezóna, tak použijte alespoň listy sušené nebo mražené, případně přidejte trochu pesta.
Pagáčky jsou báječné pečivo, které podle tohoto receptu ještě obohatíte medvědím česnekem. Pagáčky s tvarohem používejte jako přílohové pečivo třeba k polévce nebo omáčce. Před pečením je můžete posypat semínky.
Medvědí česnek se výborně hodí do polévek, do kterých se hodí také obyčejný česnek, to znamená především do zeleninových a luštěninových. Vyzkoušejte ho přidat třeba do této pikantní fazolové polévky společně s petrželkou.
Medvědí česnek láká k přípravě na způsob špenátu, jeho chuť sice není tak jemná, ale i tak si pochutnáte. S množstvím to nepřežeňte, zvlášť pokud medvědí špenát vaříte poprvé a nejste na něj zatím zvyklí. Ideální je přidat k listům medvědího česneku určitý podíl špenátu, vyzkoušejte poměr 1:1.
Stejně jako jiné zelené natě nebo listy používejte také listy medvědího česneku do salátů a pomazánek. Podle našeho receptu připravíte jednoduchou vajíčkovou pomazánku s pomazánkovým máslem a nasekaným medvědím česnekem.
Sezóna medvědího česneku je dostatečně dlouhá na to, abyste si připravili báječné medvědí pesto na celou zimu. Jeho příprava je naprosto snadná a pesto vydrží v lednici až do další sezóny. Kromě listů budete potřebovat jen sůl a kvalitní rostlinný olej.
Komentáře