Meruňky jsou nejlepší v plné zralosti, když jsou příjemně sladké. Moučníky s nimi patří k těm nejoblíbenějším a meruňková marmeláda je velkou lahůdkou. Zvlášť chutná je kombinace meruněk s tvarohem, ať už upečeme tvarohové koláče s meruňkami nebo uvaříme kynuté knedlíky s tvarohem.
Meruňky mají rády teplo a na pohled vypadají jako malá sluníčka. Moučníky s nimi jsou lákavé pro oči a na jazyku se jen rozplývají. Období zrajících meruněk si rozhodně nenecháme ujít a pokud se podaří, můžeme část úrody zmrazit na zimu nebo zpracovat na tu nejlepší marmeládu.
V létě obvykle nemáme času nazbyt, zvlášť když je zahrada plná dozrávajícího ovoce, ale na rychlý meruňkový koláč si obvykle čas uděláme. Pokud hledáte vhodný recept, můžete zkusit náš hrníčkový. Hotový ho budete mít opravdu bleskurychle a počet kladných ohlasů mluví za všechno.
Třené máslové těsto je také dobrou volbou. Podle videa si s receptem poradí i začátečníci. Meruňky vypeckujeme a na koláč je klademe řezem vzhůru, potom je bohatě posypeme máslovou drobenkou. Množství těsta je na menší plech. Propečenost hotového koláče vyzkoušíme špejlí.
A co byste řekli na tvarohové knedlíčky? Tyto jsou naprosto báječné a jednoduché. Z těsta tvoříme malé knedlíčky ve tvaru kuliček a zavaříme je ve vroucí vodě. Jakmile vyplavou, můžeme začít servírovat - na talíři je doplníme lahodnou a sladkou meruňkovou omáčkou.
Knedlíčky můžeme meruňkami také plnit. Tvarohové těsto je hladké a nelepivé, dobře se s ním pracuje. Půlky meruněk dobře zabalíme a vaříme ve vroucí osolené vodě. Na talíři dochutíme po libosti - záleží na nás, jestli použijeme strouhaný perník nebo jinou posypku.
Kynuté meruňkové knedlíky - to je klasika, kterou rádi ochutnáme alespoň jednou za sezónu. Pokud si půlky meruněk namrazíme do zásoby, můžeme si tuto dobrotu vařit celou zimu. Knedlíky jsou výtečné s tvarohem a cukrem, polité máslem. A pokud knedlíků uvaříme více, můžeme si je zmrazit. Příprava dalších jídel pak bude otázkou několika minut.
Koláčky jsou dobrotou, kterou nám rády připravovaly naše babičky. Jejich příprava je sice pracnější, ale chuť je pak neodolatelná. Koláče pečeme z kynutého těsta a plníme je tvarohovou náplní, na kterou ještě položíme kousky meruněk. Povrch koláčků posypeme drobenkou.
Horké počasí volá po příjemném osvěžení. I z meruněk si můžeme připravit báječnou zmrzlinu. Tato je lahodně jemná, vyrobená z jogurtu a smetany. Základní mléčnou směs doplňují rozmixované meruňky a sladký banán. Na přípravu se bude hodit zmrzlinový strojek, ale poradíme si i bez něj. Během mražení tuhnoucí směs několikrát promícháme, aby se v ní netvořily velké krystalky ledu.
Meruňková marmeláda nebo džem s kousky ovoce přijdou v zimě určitě vhod. S postupem přípravy pomůže následující video - tuto dobrotu si určitě nenechte ujít.
Komentáře