Špaldová mouka se stále častěji objevuje v našich nákupních košících, tato mouka je ceněná pro své vlastnosti a také výbornou chuť. Báječně se hodí pro sladké i slané pečení, můžeme ji přidávat do knedlíků a všude tam, kam bychom jinak dali obyčejnou pšeničnou mouku.
Při použití špaldové mouky je potřeba počítat s tím, že barva pečiva bude výraznější, trochu tmavší, a chuť bude mít lehce ořechový nádech. Špaldovou moukou můžete i zahušťovat polévky a omáčky, vaše jídla pak budou výživnější a hodnotnější. Ovšem pokud se s touto moukou teprve seznamujete, nejspíš budete chtít vyzkoušet pečení sladkých moučníků. A na ně jsme pro vás vybrali recepty.
Pečení ze špaldové mouky je obdobou pečení z mouky obyčejné. Můžete použít i recepty, které používáte obvykle a část mouky nahradit moukou špaldovou. Podle tohoto receptu použijete kromě špaldové mouky ještě trochu mouky sójové a těsto zaděláte mlékem. Na náplň budete potřebovat borůvky nebo jiné ovoce a na posypání máslovou drobenku (také ze špaldové mouky).
Drobenkový koláčze špaldové mouky a třtinového cukru vás nadchne. Na přípravu je velmi snadný. Spodní a horní vrstvu tvoří drobenková směs, na náplň si připravte nastrouhaná jablka a pudink. Určitě to bude velká dobrota.
Lahodný kynutý koláč ze špaldové mouky upečete na plechu s tvarohovou náplní a ovocem. Výborné budou borůvky, maliny nebo třeba švestky či meruňky. Povrch moučníku posypte před pečením drobenkou z hrubé mouky, másla a mandlových lupínků.
Jednoduchý koláč ze špaldové moukynakypříte práškem do pečiva, povrch ozdobte ovocem, mohou to být švestky, a posypte bohatě máslovou drobenkou. Také díky přidané smetaně je moučník jemný a velmi chutný. Může být tím prvním, co vyzkoušíte na seznámení se špaldovou moukou.
Pokud hledáte zdravější alternativy sladkostí, nejspíš vás potěší špaldový koláč s červenou řepou, ořechy a krémem z tvarohu a mascarpone. Krém dejte na koláč až po upečení a jeho povrch ozdobte nasekanými vlašskými ořechy.
Také další jednoduchý koláč nakypřený práškem do pečiva je ideální pro začátečníky. Umíchané hustší těsto rozetřete do pekáčku vyloženého pečicím papírem, pokladete je kompotovanými broskvemi a upečete v předehřáté troubě.
V míse smíchejte potřebné suroviny a po vypracování nechte těsto půl hodiny odležet v lednici. Formu vyložte těstem, které propícháte na několika místech vidličkou. Další vrstvu tvoří tvarohová náplň a pak tence nakrájené hrušky.
Komentáře