Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velká úroda cuket je tím, na co se každý rok těšíme. Tato úžasná zelenina se dá zužitkovat mnoha způsoby - díky neutrální chuti se hodí k úpravě naslano i nasladko. Do moučníků používáme hlavně mladé cukety, které není potřeba loupat ani zbavovat semínek.

Strouhaná cuketa dá těstu příjemnou vláčnost a jemnost, používáme ji v podobných situacích jako strouhaná jablka. Žlutě zbarvená cuketa navíc těsto krásně zbarví. Můžeme ji přidávat do koláčů a buchet pečených na plechu, do bábovek i lahodných řezů. V našem malém přehledu najdete moučníky, které jsou v našem receptáři nejžádanější. Všechny jsou mnohokrát ověřené, a když se pustíte do jejich přípravy, můžete mít jistotu, že se povedou.
Perníky patří k těm nejoblíbenějším moučníkům a to samé platí i pro perník z cukety. Je krásně nadýchaný a vláčný, jednoduchý na přípravu. Stačí jen několik surovin a plech báječné dobroty bude za chvilku hotový. Jedná se o hrnkový recept, který zvládne i začínající hospodyňka na jedničku. Moučník bude ještě lepší s čokoládovou polevou.

2. místo

Jednoduchý a základní recept na hrnkovou buchtu ze strouhané cukety je tím nejběžnějším, co se z cuket připravuje. Hrnkový recept umožňuje pečení i v situacích, kdy nemáte po ruce váhu, tedy třeba na chatě či chalupě. Je už na vás, jestli těsto vylepšíte rozinkami a nasekanými ořechy nebo buchtu ozdobíte po upečení čokoládou.

3. místo

Míša řezy, to je opravdu dobrota. Podle tohoto receptu upečete vláčný a jednoduchý korpus se strouhanou cuketou. Na vychladlý korpus natřete lahodný tvarohový krém a povrch polijte čokoládou. Moučník je potřeba nechat ztuhnout v lednici a pak je úspěch zaručen.

4. místo

Cuketový koláč můžete pojmout i trochu jinak a povrch ozdobit čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Tentokrát se jedná o broskve, ale použijte to, co máte zrovna k dispozici. Povrch ještě dolaďte máslovou drobenkou a moučník upečte pěkně dozlatova. Dobrota to bude náramná.

5. místo

Vláčný korpus, opět se strouhanou cuketou, po upečení a vychladnutí potřete rybízovou marmeládou a jednoduchým krémem ze zakysané smetany a vanilkového cukru. Povrch posypte strouhanou čokoládou. Pokud si chcete usnadnit práci a nemáte po ruce zakysanou smetanu, tak jen marmeládu posypte strouhaným kokosem.

6. místo

Jednoduchá litá buchta se skořicovou vůní patří do skupiny těch nejrychlejších a nejsnazších moučníků, které můžete naučit i trochu větší děti. Tentokrát budete vážit na váze a správně propečené těsto poznáte pomocí zkoušky špejlí. Povrch moučníku ozdobte po libosti, čokoláda nebo kopeček šlehačky jsou sázkou na jistotu.

7. místo

Cuketové řezy podle tohoto receptu jsou vylepšené citrónovou kůrou, sekanými ořechy a také rozinkami nebo kandovaným ovocem. Postup je snadný a hotový moučník si přímo říká o nějakou chutnou polevu nebo krém. Autorka receptu doporučuje polevu z čokolády na vaření a zakysané smetany.

Klasické cuketové buchty na plech asi znáte, ale zkoušeli jste už upéct cuketový koláč s ovocem? Pokud zrovna dozrávají švestky, je volba jasná. Těsto je jednoduché s práškem do pečiva, ozdobené ovocem a posypané voňavou drobenkou. Koláč snadno připravíte podle názorného videa:

Také vás okouzlily cukety? Neváhejte a vyberte si některou z doporučených dobrot. Ještě hledáte další inspiraci? V záloze máme např. cuketový koláč s mákem a švestkami, který je také skvělý.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky