Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládané sýry jsou ceněnou dobrotou, kterou si mnozí donesou z předvánočních trhů. Jedná se o výbornou chuťovku a báječný jedlý dárek, který potěší obdarované, především muže. Víte, že naložit sýr není až tak složité? Máme pro vás několik osvědčených receptů, které vás jednoduchým postupem provedou.

Následující recepty jsou příklady, jak můžete nakládat sýry. Určitě se nebojte experimentovat, ale podstatné je dodržet základní postup - to znamená nakrájet a narovnat sýry, cibuli, česnek, koření a bylinky, případně i papriky a sušená rajčata do sklenic, zalít olejem, uzavřít a dát do chladna uležet. Za dva dny už můžete ochutnávat, přibližně do dvou týdnů byste měli obsah spotřebovat.
Připravte si několik druhů sýrů - Camembert, balkánský sýr, eidam, Nivu a další. Sýry nakrájejte na kostky, papriky a cibuli na slabé proužky, česnek na plátky. Navrstvěte vše do sklenic a vrstvy prosypávejte provensálským kořením a kuličkami pepře. Nakonec vše zalijte olivovým olejem. Sklenice uzavřete a nechte v chladnu několik dnů uležet.

2. místo

Jaký sýr naložíte, to záleží zcela na vaší volbě. Vyberte si takový, který máte rádi. Výbornou volbou je balkánský sýr, jak je uvedeno v tomto receptu. Kromě sýru se k nakládání výborně hodí sušená rajčata a olivy. Olivy zvolte pouze takové, jaké vám chutnají. Nezapomeňte přidat pro výbornou chuť ještě koření. Tento recept radí použít na zalití olivový a slunečnicový olej ve stejném poměru.
Nakrájený balkánský sýr doplňte sušenými rajčátky, plátky česneku, kolečky cibule, sušenými rajčaty a nadrcenou chilli papričkou. Přidejte také černé olivy s peckou, pokud je máte rádi, a čerstvé bylinky - např. rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano. Navrstvený obsah sklenic zalijte olejem a nechte alespoň tři dny uležet. V lednici  směs vydrží asi dva týdny.
Nebojte se přidat sýry, o kterých víte, že si na ně obdarovaný potrpí. Jejich chuť bude po naložení ještě umocněna. Kromě Nivy a balkánského sýra vyzkoušejte olomoucké tvarůžky a Romadur. Můžete ale experimentovat ještě více. Vyzkoušejte kapary, hrubozrnou hořčici, grilovací koření a čtyřbarevný pepř.

5. místo

Co byste řekli na naloženou mozzarellu a balkánský sýr? Přidejte dostatek bylinek pro výraznou chuť a také chilli papričku - tu opatrně. Zalijte obsah olejem až po okraj sklenice a nechte uležet. Po spotřebování sýrů nelikvidujte olej, ale využijte ho, třeba do různých salátů.

6. místo

Rajčata, česnek, feferonky, kapary a bazalku posekejte v mixéru. Hermelíny rozkrojte na poloviny, jednu polovinu potřete směsí a poklaďte kolečky cibule, uzavřete druhou polovinou sýra, přimáčkněte a naskládejte do sklenice. Celé zalijte olejem a nechte několik dnů proležet.
Sýry pokrájejte, přidejte nakrájený česnek a cibuli, olivy, pokrájená sušená rajčata (naložená v oleji), proužky papriky, tymián a sladkou červenou papriku, případně i pálivou. Vše promíchejte a plňte do sklenic. Na dno sklenic nezapomeňte dát bobkový list a nové koření. Zalijte olejem.

Na závěr pro vás máme ještě jedno instruktážní video, které vás naučí připravit nakládaný hermelín. Stejným způsobem, jak je uvedeno v předešlých receptech, můžete připravit i naložené tofu

A rada na závěr? Při nakládání sýrů dbejte důsledně o čistotu, sklenice by měly být předem řádně vypařené. A pokud někoho obdarujete naloženým sýrem domácí výroby, upozorněte ho také, kdy má výrobek spotřebovat. Prodávané naložené sýry mívají totiž delší trvanlivost.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky