Omáčky tvoří důležitou součást naší kuchyně, a to ty poctivé tradiční i jednoduché odlehčené. Omáčky jsou opravdu rozmanité a těžko se určuje jedna nejmilejší. Nejraději je střídáme. Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější, můžete si s námi některou uvařit k svátečnímu obědu.
Omáčky jsou vydatné a syté, zvlášť když si na talíř opakovaně přidáváme a omáčky "prokládáme" plátky kyprých knedlíků. Zvláštní oblibu mají tradiční omáčky smetanové, ale s chutí se pustíme i do omáčky rajské nebo sýrové, která báječně dochutí gnocchi i těstoviny na talíři.
I guláše se řadí mezi omáčky a u nás vede tento - klasický hospodský, uvařený z hovězí kližky a poctivé dávky cibule, ani nepotřebuje zahustit moukou. Potřebuje ale více času, aby dobře zhoustl a maso důkladně změklo. Podávejte ho s knedlíkem, těstovinami nebo s pečivem.
Svíčková na smetaně je královnou naší kuchyně. Restovaná kořenová zelenina jí dává specifickou výtečnou chuť. Tato omáčka se řadí mezi naše nejsvátečnější jídla a často se podává k obědu na svatbách. Svíčková omáčka je nejchutnější s knedlíkem.
Gnocchi nebo také tvarované bramborové šišky výborně chutnají k jednoduchým a rychlým omáčkám, třeba právě k této sýrovo-smetanové, připravené se špenátem a kuřecím masem. Do omáčky budete potřebovat tavený sýr a mletý pepř na dochucení.
Koprová omáčka je milovaným pokladem naší kuchyně, v každé rodině se sice vaří trochu jinak, ale všichni mají tu svou nejraději. Zjemňuje ji smetana, správnou chuť jí dává jemně nakrájený kopr, nejlépe čerstvý nebo mražený. Omáčka výborně chutná s vařeným masem nebo s vajíčkem natvrdo a s knedlíkem či bramborem.
Rajská omáčka je naprostým klenotem, který milují děti i dospělí. Je příjemně sladká, ale přitom se výborně hodí ke knedlíku a vařenému masu. Podávat ji můžeme také s plněnou paprikou nebo s karbanátky. O správnou chuť omáčky se postará vhodně zvolené koření. Vhodnou přílohou jsou knedlíky, těstoviny i rýže.
Houbová omáčka je další báječná dobrota, uvařit ji můžeme z čerstvých, mražených i sušených hub. Chutnat bude s žampiony nebo s lesními houbami. O jemnost omáčky se postará smetana, o chuť mletý pepř, drcený kmín a citrónová šťáva. Obvyklou přílohou jsou knedlíky nebo brambory.
Také znojemská omáčka má řadu věrných příznivců. Maso připravíme na osmahnuté cibulce a po ochucení ho necháme zvolna dusit do změknutí. Do této omáčky patří plnotučná hořčice a nadrobno nakrájené kyselé okurky, které ji příjemně doplní.
Milovaným pokrmem naší kuchyně je kuře na paprice. Jemné maso se připravuje se smetanovou omáčkou, která je ochucená sladkou paprikou. K omáčce podáváme knedlíky nebo těstoviny.
Komentáře