Zamilovali jste si horkovzdušnou fritézu a z ní snadno a bez tuku připravené pokrmy? Přinášíme vám několik osvědčených receptů jako inspiraci, co vše můžeme ve fritéze připravit. Během chvilky máme na stole různé druhy masa, pečený sýr, nebo plněné buchty.
Horkovzdušná fritéza je úžasný multifunkční pomocník, se kterým ušetříme spoustu času a navíc připravíme křupavé pokrmy téměř bez tuku. A jak to funguje? V horkovzdušné fritéze cirkuluje horký vzduch, který rovnoměrně pokrm propeče. Pro celou čtyřčlennou rodinu stačí jen lžička tuku, který vmícháme do ingrediencí ve fritovací nádobě. Ve fritéze připravíme jakékoliv maso a ryby, hranolky, zeleninu, buchty nebo muffiny, ale také uvaříme vejce natvrdo.
Tyto výborné špízy jsou krásně křupavé a šťavnaté. Připravíme je z kuřecích stehenních řízků, které společně s uvařenými plátky brambor naložíme do připravené marinády. Poté jednoduše střídavě napichujeme maso i brambory na špízové jehly a vložíme do fritézy. Do 15 minut máme hotovo a nezapomeneme v průběhu pečení špízy otočit.
Fritéza neslouží jen k přípravě slaných pokrmů. Dokonce v ní můžeme upéct nadýchané sladké kynuté buchty. Připravíme si kynuté těsto ručně, nebo v domácí pekárně. Po vykynutí z něj ukrajujeme kousky, které plníme povidly a zabalíme. Horkovzdušnou fritézu vyložíme pečicím papírem, naskládáme buchty a ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem. Do půl hodinky máme hotovo.
Milujete tyto válečky z mletého masa? Čevapčiči si snadno připravíme i s pečenými brambory v horkovzdušné fritéze. Fritovací nádobu lehce potřeme olejem. Maso smícháme s kořením a nakrájenou cibulí a vytvoříme malé válečky. Do fritézy naskládáme masové válečky a smažíme 18 minut. Poté maso vyjmeme a naskládáme syrové a osolené plátky brambor, které smažíme přibližně 12 minut.
Tyto zeleninové válečky s rýží jsou chutným a levným obědem i večeří. Předem si uvaříme rýži, kterou poté smícháme s nastrouhanou kořenovou zeleninou a cibulí. Přidáme nastrouhaný sýr a syrové vejce. Pomocí navlhčených rukou tvarujeme ze směsi malé válečky, které zabalíme do plátků česnekového boku. Fritovací nádobu potřeme olejem, přidáme válečky a pečeme přibližně 18 minut.
Voňavé pečené kaštany si můžeme dopřát nejen o Vánocích. Potřebujeme jen jedlé kaštany, vařící vodu a horkovzdušnou fritézu. Kaštany zalijeme horkou vodou a necháme 5 minut odpočívat. Poté osušíme a nakrojíme nožem do křížku. Umístíme do fritézy a pečeme přibližně 10 minut.
Plněné papriky jsou velmi oblíbeným pokrmem. V horkovzdušné fritéze je připravíme rychleji a ještě zdravěji. Mleté kuřecí maso okořeníme a naplníme touto směsí očištěné papriky, kterým jsme seřízli vršky. Fritovací nádobu vyložíme pečicím papírem či alobalem. Přidáme nakrájená rajčata a cibuli, dále plněné papriky a lehce zastříkneme olejem. Pečeme přibližně 18 minut a v průběhu papriky otočíme.
Sýr okořeněný bylinkami, který se po nakrojení krásně rozteče, to je velká lahůdka. Díky horkovzdušné fritéze z něj během 8 minut připravíme plnohodnotný oběd. Brambor a klobásku nakrájíme na kolečka. Nádobu vyložíme pečicím papírem nebo alobalem a přidáme osolený brambor, který posypeme jarní cibulkou. Dále vložíme klobásku, do středu umístíme sýr s bylinkami, a upečeme.
Smažený sýr lidově "smažák" bezesporu vítězí v českých restauracích. Pokud také patříte k jeho příznivcům, vyzkoušejte si jej připravit stejně lahodný, ale ve zdravější podobě v horkovzdušné fritéze. Silnější plátky sýru obalíme v klasickém trojobalu a umístíme do tukem vymazané fritovací nádoby. Zapneme program a usmažíme dozlatova. V průběhu pečení můžeme sýr otočit. Podáváme s vařenými brambory a rozhodně nesmí chybět ještě domácí tatarská omáčka.
Celý postup, jak sýr obalit a připravit, můžete zhlédnout v našem video-návodu níže.
Komentáře
15. 1. 2024 14:54
15. 1. 2024 14:54
3. 1. 2024 09:19
22. 10. 2023 04:19
17. 10. 2023 18:19