Hovězí svíčková je nejkvalitnější hovězí maso, na kterém si můžeme opravdu pochutnat. Svým tvarem připomíná svíci a odtud si nese název svíčková. Nejčastěji z ní připravujeme tradiční svíčkovou omáčku na smetaně, nebo zasyrova delikatesu zvanou "tatarák".
Hovězí svíčková je maso s velmi jemnou, křehkou a libovou strukturou. Zároveň i po propečení zůstává stále šťavnaté. Připravujeme z ní nejen pokrmy zasyrova, pečené a dušené, ale i rychlé minutky. Jedinou nevýhodou hovězí svíčkové je její cena, která opravdu odpovídá kvalitě. Pokud se vám podaří od řezníka koupit pěkný kousek, máme pro vás hned sedm nejlepších receptů, na kterých si zaručeně pochutnáte.
Svíčková omáčka je královnou českých omáček. Základem je kvalitní hovězí svíčková, kterou můžeme pro vůni a šťavnatost prošpikovat slaninou. Společně dusíme maso i kořenovou zeleninu, která nám dále poslouží na smetanovou omáčku. Podáváme s domácím houskovým knedlíkem a ozdobíme šlehačkou a brusinkami.
Stroganov bývá maso nakrájené na nudličky, ale proč krájet takový krásný kus masa jako je hovězí svíčková? Vyzkoušejte z ní připravit dle své chuti propečené steaky s výbornou omáčkou ze zakysané smetany, čerstvých žampionů a brandy. Posypané čerstvou petrželkou jsou slavnostním obědem nebo večeří.
Jako biftek označujeme nakrájené plátky hovězí svíčkové, které si během krátkého restování zachovají svou šťavnatost. Maso okořeníme jednoduše jen solí a drceným pepřem. Poté na rozpáleném oleji orestujeme přibližně 3-4 minuty z každé strany (pro středně propečený biftek). Podáváme s hranolky nebo opékanými brambory.
Tentokrát pro vás máme nudličky z hovězí svíčkové s omáčkou, kterým říkáme Stroganov neboli minutkový guláš. Omáčku připravíme ze žampionů, kyselých okurků, kaparů, zakysané smetany a rajčatového pyré. Nesmí chybět také alkohol v podobě koňaku nebo vodky. Podáváme s rýží, těstovinami nebo opékanými brambory.
Přinášíme inspiraci na výborný maďarský recept z hovězí svíčkové, nazývaný tokáň. Použijeme koření podobné jako do guláše např. sůl, pepř, kmín a rajčatový protlak. Pro barvu a chuť přidáme sterilovaný hrášek a kapii. Jako v každém maďarském receptu, ani tady nesmí chybět feferonka. Zahustíme nastrouhaným chlebem a zjemníme smetanou. Podáváme s kuskusem.
Experimentujete rádi při vaření? Vyzkoušejte osvědčený recept hned ze tří druhů masa:hovězí svíčkové, vepřové panenky a kuřecích prsou. Okořeněné maso spleteme do copu a sepneme párátky. Na špeku, cibuli a anglické slanině podusíme nakrájenou hlívu ústřičnou. Podáváme s česnekovými brambory.
Carpaccio je oblíbený předkrm, který připravíme z tenkých plátků syrové hovězí svíčkové. Maso necháme den marinovat ve směsi koření z bazalky, rozmarýnu, chilli a citronového pepře. Ostrým nožem poté krájíme tenké plátky. Na talíři zakápneme olivovým olejem a osolíme. Podáváme s čerstvým pečivem, parmezánem, a podle chuti doplněné salátem a zeleninou.
Smažené topinky potřené česnekem a výborně dochucené škrabané maso z hovězí svíčkové, přesně to je tatarský biftek neboli "tatarák". V restauraci si za něj připlatíme, přitom jednoduše si můžeme tuto pochoutku připravit i doma jako slavnostní večeři, nebo pohoštění pro přátele. Máme pro vás podrobný návod na přípravu domácího tataráku v podobě video-receptu níže.
Komentáře