Barevná vajíčka patří k Velikonocům, stejně jako perníčky k Vánocům. Pokud jsou vaši koledníci úspěšní, dá se očekávat, že přinesou velké množství uvařených vajec, které je třeba co nejdříve spotřebovat. Máme pro vás ty nejlepší recepty, jak vejce zpracovat.
Velikonoce se pomalu blíží a s nimi i krásně barevná vajíčka. Pokud necháme uvařené vejce v lednici ve skořápce, vydrží nám přibližně týden až deset dní. V případě, že skořápku odstraníme, je třeba je sníst do třech dní. Přinášíme vám hned sedm receptů, díky kterým si se spoustou vajec snadno poradíte a zároveň se vám nepřejí.
Nejjednodušší a velmi rychlý způsob bez vaření je připravit z vajec pomazánku. Nakrájená vajíčka smícháme s máslem a hořčicí, dochutíme solí a pepřem. Mažeme na čerstvé pečivo a můžeme ozdobit petrželkou nebo pažitkou.
Vajíčkový salát je výborný s oblíbeným pečivem, buď jako večeře, nebo sytý oběd. K uvařeným vejcím přidáme vařené brambory nakrájené na hranolky a dochutíme podobně jako bramborový salát kyselými okurkami, cibulí, majonézou, hořčicí a worcestrovou omáčkou. Salát nejlépe chutná po vychlazení a odležení v chladničce.
Na této krémové polévce, která voní čerstvým koprem a houbami, si zaručeně pochutnáte. Patří do ní také zeleninový vývar, brambory a koření. Ke konci vaření polévku zjemníme zakysanou smetanou, přidáme nasekaný kopr a nakrájená vařená vejce.
Vajíčkovou tlačenku připravujeme buď před Velikonocemi pro koledníky, nebo právě na zpracování vajec po Velikonocích. Na přípravu je velmi jednoduchá, potřebuje jen dostatek času na ztuhnutí. Pro krásnou barvu a křupavost do ní přidáváme sterilovanou zeleninu, podle chuti ještě uzeninu nebo sýr, a také majonézu. Na ztuhnutí přidáme želatinu, která se postará o konzistenci jako sulc.
Plněná vejce jsou výbornou večeří nebo skvělým slaným pohoštěním pro návštěvu. Vyzkoušejte je připravit netradičně v trojobalu a naplněná připravenou pěnou ze žloutků, lučiny a tresčích jater. Ozdobíme podle chuti a fantazie zeleninou a bylinkami.
Nemějte strach, pštrosí se jim jen tak říká. Využijeme klasické uvařené vejce, které zabalíme do okořeněné směsi mletého masa. Vytvoříme větší "kouli", kterou obalíme ve strouhance a pečeme v troubě přibližně 40 minut. Podáváme s chlebem či brambory, případně s bramborovou kaší.
Tento salát je lehkým a vyváženým obědem nebo večeří. Kuřecí prso okořeníme, nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Omytý salát promícháme se zálivkou z chilli omáčky, citronové šťávy a vody. Servírujeme s rajčátky, vařenými vejci a kuřecími kousky.
V závěru pro vás máme inspiraci na skvělý barevný těstovinový salát, který výborně chutná i zastudena. Připravíme ho jednoduše z uvařených těstovin, které smícháme s vařenými vejci, zeleninou a tuňákem. Spojíme tatarskou omáčkou a podáváme.
Komentáře