Opékání špekáčků je oblíbenou letní kratochvílí. Uzeniny ale můžete využít i v kuchyni, a to do různých receptů, na kterých si pochutná celá rodina. Přinášíme vám nejlépe hodnocené recepty, ve kterých buřty hrají hlavní roli.
I když špekáčky nepatří zrovna k prototypu zdravého stravování, jednou za čas si na nich velmi rádi pochutnáme. Pokud vybereme kvalitní s vyšším podílem masa, může to být i bez výčitek svědomí. Jednou z možností je oblíbené opékání buřtů na ohni. Věděli jste však, že ze špekáčků můžeme připravit hlavní chod i předkrm? Inspirujte se našimi nejlepšími recepty.
Chutnou klasiku z místních hospůdek si snadno můžeme připravit doma. Je to také výborný vyprošťovák po bujarých oslavách. Budeme potřebovat syrové špekáčky, které nařežeme, prokládáme cibulí a rovnáme do sklenic. Zalijeme je připraveným octovým nálevem s kořením, a necháme odležet minimálně dva dny, nejlépe týden. Poté si na nich můžeme pochutnat, nejlépe s čerstvým pečivem.
Milujete jídla z jednoho pekáčku? Vyzkoušejte tuto špekáčkovou dobrotu. Do pekáčku naskládáme nakrájené brambory i se slupkou, a promícháme s nakrájenými špekáčky. Zalijeme zálivkou z piva, česneku, kečupu a koření. Pečeme přibližně 75 minut a na talíři ozdobíme čerstvou cibulí.
Jednoduché a chutné ražniči podle tohoto receptu není třeba napichovat na jehly. Vepřové maso s nakrájenými špekáčkynebo jinou uzeninou smícháme s česnekem, cibulí, hořčicí a kořením. Dáme do pekáčku a zakryté pečeme asi 2 hodiny. Podáváme s domácí bramborovou kaší.
Pivo a zelí rozhodně ke špekáčkům ladí. Špekáčky oloupeme a nařežeme zářezy po celém povrchu. Na dno pekáčku dáme vymačkané kysané zelí, na něj nakrájenou cibuli a špekáčky, zalijeme konzervovanými rajčaty a světlým pivem. Zasypeme cibulí a pečeme do křupava. Podáváme s čerstvým domácím chlebem.
Na tomto salátu si sice vegetariáni nepochutnají, zato milovníci špekáčků ano. Chuť tvoří kvalitní špekáčky, které oloupeme a nakrájíme na půl kolečka. Poté připravíme lehce pikantní zálivku z oleje, ostrého kečupu, worcestrové omáčky, feferonky, soli a pepře. Ke špekáčkům přidáme nakrájený sýr aberaní rohy, vše zalijeme zálivkou. Promícháme a podáváme vychlazené s pečivem.
Výborná kombinace je ze dvou oblíbených surovin, špekáčků a piva. Výsledkem je ideální pokrm k posezení na chatě. Oloupané špekáčky dáme do pekáčku, zasypeme cibulí, česnekem, kořením, kečupem a zalijeme černým pivem. Vše pečeme, dokud se pivo téměř neodpaří. Podáváme s čerstvým pečivem.
Opět chutný pokrm z jednoho pekáčku se připravuje nejen se špekáčky a pivem, ale také se zelím a oblíbenou cuketou. Na základ orestujeme slaninu a cibuli. Přidáme nakrájené špekáčky a chvíli opečeme. Poté přidáme nakrájené hlávkové zelí a cuketu, podlijeme kečupem, sójovou omáčkou a černým pivem. Pečeme 20 minut, dochutíme česnekem a necháme ještě 10 minut zhoustnout.
Bramborový guláš neboli buřtguláš je osvědčenou klasikou se špekáčky, kterou připravíme daleko rychleji, než guláš s hovězím masem. Guláš je vydatný a s krajícem čerstvého chleba k obědu nás skvěle zasytí. Nejdříve zpěníme cibulku, ke které přidáme nakrájené špekáčky, a okořeníme. Zalijeme vařící vodou, přidáme brambory, majoránku, česnek, a pomalu vaříme. Zahustíme, zjemníme smetanou a máme hotovo.
Celý postup můžete zhlédnout také v našem video-návodu níže.
Komentáře