Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánky jsou oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Dají se připravovat z ledajakých surovin a existuje jich nesčíslné množství. Milujeme je na pečivu, ať už se jedná o rohlíky, dalamánky, chleba či veku. Jsou skvělou snídaní, svačinou i večeří. Pro různé příležitosti se hodí různé pomazánky.

Pomazánky různých barev a chutí připravujeme často a rádi ze sýrů, vařených vajíček, zeleniny, uzenin, majonézy, zakysané smetany a dalších součástí. Oblíbené jsou pikantní a chuťově výrazné pomazánky, které se hodí pro slavnostní příležitosti, i jednoduché k zasycení na běžné dny.
Dobrá pomazánka na chlebíčky je nejnavštěvovanějším receptem na pomazánky z našeho webu. Potřebujete na ni jen několik surovin a hotovou ji máte opravdu bleskurychle. Připravte si vařená vajíčka, šunkový salám, cibuli, tavený sýr, majonézu a trochu hořčice.

2. místo

Topinkových pomazánek je mnoho, liší se podle obsažených surovin. Pomazánka z našeho výběru je pikantní díky hořčici a kečupu. Doplněná je nahrubo nastrouhaným sýrem a nejlépe chutná až druhý den, když se v ní chutě náležitě rozleží.

3. místo

Vydatná vajíčková pomazánka je báječnou pochoutkou. Předem uvařená vajíčka nechte vychladnout a po oloupání je nakrájejte kráječem na kostičky. Přidejte k nim majonézu utřenou s hořčicí a sýrem, doplňte nakrájenou cibulkou a pažitkou, a můžete si začít pochutnávat.

4. místo

Bramborová pomazánka na chlebíčky je úžasným vynálezem. Zužitkujete na ni uvařené zbylé brambory, které nastrouháte společně s vařenými vajíčky najemno. Přidáte nastrouhanou okurku a ostatní suroviny. Dobře promícháte a můžete hned mazat na veku.

5. místo

Tato retro pomazánka bývala dříve jednou z nejčastěji kupovaných pomazánek z lahůdkářství a obliba tohoto receptu svědčí o tom, že je žádaná dodnes. Kombinace tvarohu, sladkokyselé kapie, mleté papriky a najemno nakrájené cibulky chutná skvěle.

6. místo

Sloní žrádlo patří též mezi klasické retro recepty. Základem je salám gothaj, dále potřebujete nakrájenou cibuli a sterilované okurky. Tato pikantní pomazánka výtečně chutná s celozrnným chlebem i na chlebíčkách, výraznou chuť získá díky hořčici a kečupu.

7. místo

Drožďové pomazánky jsou další retro klasikou. Kvasnice rozpuštěné na orestované cibulce úžasně voní, po chvilce je doplníme vajíčky, osolíme, opepříme, vejce necháme srazit, a hotovou pomazánku mažeme na čerstvý chléb.

Mnozí si nejspíš řeknou, že bez česnekové pomazánky by to nebylo ono, a mají pravdu. Další z nejoblíbenějších receptů nám předvede přípravu báječné česnekovky, která se hodí na přátelská setkání i večírky a skvěle chutná na jednohubkách. 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky