Repertoár našich babiček i maminek čítal určitě mnohem více oblíbených kousků cukroví, ale dobroty z našeho výběru patřily k těm nejmilejším. Upečte si vanilkové rohlíčky, išelské dortíky, oříškové měsíčky či jednoduché kokosky.
Vánoční cukroví našich babiček zahrnovalo mnoho typických kousků, které se připravovaly v mnoha rodinách jen s menšími rozdíly. Podle našeho výběru si je můžete připomenout, mnohé z nich určitě zdobí i váš stůl, jen možná v trochu jiné verzi.
Vanilkové rohlíčky patří k nejobvyklejším druhům vánočního cukroví. Jejich příprava je snadná, nejpracnější je předem naloupat dostatek vlašských ořechů, ale použít můžete i lískové nebo je podle některých receptů zcela vynechat. Modelování může být docela zdlouhavé, ale podívejte se, jak si tvarování rohlíčků usnadnit.
Linecké cukroví krásně voní vanilkou a citrónovou kůrou, na sváteční tabuli rozhodně patří. upečené kousky se dají zdobit různými způsoby, ale pocukrované hvězdičky nebo kolečka jsou nejtypičtější. Po naplnění lahodnou marmeládou se krásně vyjímají mezi ostatními druhy cukroví.
Pracny rády pekly už naše prababičky. Příprava cukroví je jednoduchá, ale budete potřebovat formičky. Upečte je včas, aby se do Vánoc krásně rozležely. Do těsta budou potřeba mleté ořechy, trochu skořice a také mletý hřebíček, to vše dá pracnám typickou chuť.
Vykrajované ořechové měsíčky krásně voní kakaem a mletými ořechy, podle některých receptů se přidává dokonce strouhaná čokoláda. Měsíčky se pečou jako buchta na plechu, ale poté se potřou polevou a co nejdříve vykrajují vykrajovátkem ve tvaru kolečka.
Ořechy upečené v typických formičkách a plněné krémem chutnají nejvíce po krátkém rozležení. Na tácech s cukrovím mizí obvykle mezi prvními druhy. K plnění si můžete vybrat i jiný krém, než který uvádí náš recept. Naplněné ořechy budou výtečné, když je z jedné strany ještě namočíte do rozpuštěné čokolády.
Išelské cukroví je přece jen o něco pracnější, ale podle našeho receptu si s ním poradíte. Malé dortíčky připravíte z kakaového těsta s oříšky a s výborným máslovým krémem. Navrch dejte čokoládovou polevu a křupavou oloupanou mandli.
Kokosky jsou cukrovím, které se obvykle připravuje až na závěr pečícího maratónu, protože do nich velmi dobře zužitkujete veškeré zbývající bílky. Kromě bílků jsou potřeba především moučkový cukr a strouhaný kokos. Kokosky se spíše než pečou raději pozvolna suší.
Jednoduché kokosové kuličky se chystají až na poslední chvíli, a protože se nepečou, stačí jen smíchat potřebné suroviny a vytvarovat z nich kuličky, které pak obalíte v kokosu.
Komentáře