Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těstoviny jsou oblíbenou přílohou rychlé a levné kuchyně. Jen dáte vařit vodu a takřka bez práce budete mít za chvilku hotovo. K rychlé příloze se nejlépe hodí zrovna tak rychlá omáčka. Pokud hledáte inspiraci, podívejte se do našeho malého výběru a objevte tu nejchutnější k obědu nebo večeři.

Těstoviny zdaleka nemusí být jednotvárné a nudné, vybírat je opravdu z čeho. Druhy se liší tvarem, velikostí, složením, délkou přípravy i způsobem použití. Kromě "obyčejných" těstovin lze používat i těstoviny celozrnné, pšeničné nebo žitné, které jsou výživnější a obsahově hodnotnější. A k čemu těstoviny podávat? Výtečnou a osvědčenou volbou jsou omáčky.

1. místo

Sýrové omáčky jsou jednoduché, rychlé a všeobecně oblíbené. Měnit se mohou podle přidaných sýrů. Do této omáčky budete potřebovat sýr niva, ale nebojte se použít i jiné sýry - podle toho, co vám zrovna v ledničce zbývá. Jeden sýr se ale nehodí a pokud vás zajímá který, podívejte se, jak připravit tu nejlepší sýrovou omáčku.

2. místo

Základem omáčky může být i předem upečená zelenina. Vyzkoušejte třeba lilek, který nejprve necháte vypotit a pak upečete. Na pánvi orestujte cibuli, přidejte šunku (můžete ji vynechat) a sušená rajčata. Vmíchejte lilek a česnek, podlijte vodou a provařte. Pak už stačí dochutit a podávat s těstovinami.

3. místo

Rajčatová omáčka se k těstovinám velmi dobře hodí. Můžete použít rajčata čerstvá, zavařená, mražená i koupená v plechovce. Právě z posledně jmenovaných připravíte báječné a velmi rychlé omáčky. Základem bude zpěněná cibule s česnekem, po přidání rajčat omáčku ještě dochuťte bazalkou a oreganem.

4. místo

Dýně hokkaido se výborně hodí nejen na polévky, ale také na omáčky. Na orestovanou cibulku dejte česnek a nakrájenou dýni. Po změknutí směs rozmixujte a omáčku zjemněte smetanou, případně nařeďte vývarem. Při podávání těstoviny s omáčkou posypte nastrouhaným sýrem pro ještě lepší chuť. 

5. místo

Houby jsou výtečné na nejrůznější omáčky ke knedlíkům, bramborám a také k těstovinám. Použít můžete lesní i kupované. Očištěné žampiony nakrájejte a osmahněte na pánvi. Pak posypejte hladkou moukou a zalijte vývarem. Přidejte trochu sýra a rajčatového protlaku, po chvíli doplňte smetanou, ochuťte a podávejte.

6. místo

Česnek je výborný pomocník na ochucování různých jídel, k těstovinovým omáčkám se také velmi dobře hodí, ať už ve spojení se sýrem, smetanou, rajčaty nebo lilkem. Tuto jednoduchou omáčku zjemněte smetanou a dolaďte pepřem. Na závěr přidejte strouhaný parmezán a doplňte nakrájené zelené natě.

7. místo

Orestovaná kořenová zelenina na cibulce a česneku chutná velmi dobře. Po orestování ji zalijte vodou a povařte, rozmixujte ponorným mixérem a doplňte smetanou a sýrem. Při podávání posypte nasekanou petrželkou.

Na závěr pro vás máme ještě jeden recept, boloňská omáčka je typickou a oblíbenou omáčkou na těstoviny, vyžaduje ale více času na přípravu. Pokud chcete přípravu urychlit, připravte boloňské špagety s kuřecím masem nebo vyzkoušejte bezmasou verzi se sójovým granulátem.

                                                                                                                

Komentáře

Další tipy a triky