Palačinky jsou pochoutkou, která vždy vzbudí u strávníků nadšení. Když připravíte těsto ze správného poměru surovin, zachováte osvědčený postup a dáte si záležet na pečení, tak máte vyhráno. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z našeho receptáře, s žádným z nich určitě nešlápnete vedle.
Palačinky mnohé začínající hospodyňky považují za něco příliš obtížného, ale úplně zbytečně. Stačí několik surovin, dobře zpracované těsto, nezapomenout na krátké odležení a smažení může začít. Pokud máte elektrický palačinkovač, pečení bude takřka bez práce.
Tento recept, to je zcela klasika. Mléko, hladká mouka a vejce. Když vynecháte cukr, vůbec nevadí, palačinky se povedou i tak. Na míchání si dejte záležet. Když použijete tyčový mixér, těsto bude perfektně hladké.
Do těsta můžete přidat trochu strouhané citronové kůry, budou pak ještě o něco lepší - ovšem pokud je to vůbec možné. Co se týče plnění palačinek, použijte to, co máte nejraději. Možností je celá řada, každou další palačinku můžete naplnit a ozdobit trochu jinak.
Tento recept je zcela speciální. Do těsta patří nejen mléko, ale i minerální voda a trochu rumu. Před smažením nezapomeňte nechat těsto půl hodiny odležet (stejně jako těsta na jiné palačinky), tato "maličkost" se projeví v ještě lepší chuti - mouka potřebuje nabobtnat a vlastní smažení je pak už velmi rychlé.
Další recept je trochu netradiční. Základem je zakysaná smetana a perlivá minerálka s trochou rumu. Při smažení palačinek na kvalitní pánev ani nemusíte dávat žádný olej (to samé platí i pro elektrický palačinkovač). Palačinky z tohoto těsta jsou velmi jemné, proto je otáčejte opatrně.
Hrnkové recepty mnoho hospodyněk miluje - těsto je hotové během chvilky, po krátkém odležení se hned pustíme do smažení. Tenké palačinky nemusíme připravovat hned z celého kila mouky, stačí když má každý z rodiny jednu až dvě palačinky pro smlsnutí.
Ještě jeden hrnkový recept pro případ, že by se vám líbil více. Tyto palačinky krásně voní po vanilce, proto je plníme zásadně nasladko. Stačí je potřít marmeládou, ale můžeme experimentovat daleko více. Někdo dá přednost nutelle, tvarohovému krému, šlehačce a čerstvému ovoci.
Když si nehlídáte množství tuku, mohl by se vám líbit i recept na anglické palačinky. Do těsta patří kromě mouky, vajec a mléka také rozpuštěné máslo. Tenoučké palačinky můžete po naplnění dozdobit strouhanou čokoládou. Určitě si pochutnáte.
Palačinky jsou nejlepší čerstvé, hned po upečení, ale pokud vám nějaké zbyly, vyzkoušejte je zapéct podle následujícího receptu. Výsledkem bude další luxusní dobrotka.
Komentáře