Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné papriky jsou výtečným letním a podzimním jídlem. Můžeme je sice připravit kdykoliv, ale nejlepší jsou ve své sezóně. Plníme je mletým masem a rýží nebo jinými obilovinami. Důležité je správné ochucení, náplni prospějí sýry i vajíčka.

Výtečnou a milovanou kombinací jsou plněné papriky s rajskou omáčkou. Častěji používáme papriky zelené, které se k červené omáčce barevně krásně hodí, ale vhodné jsou i červeně zbarvené papriky, které vynikají jemně nasládlou chutí. Pokrm připravujeme z čerstvých paprik, které zbavíme vršku a opatrně z nich odstraníme semínka. Podle některých receptů papriky můžeme rozkrojit, vyskládat na pekáč a zapéct s náplní v troubě.
Klasikou jsou papriky plněné mletým masem a předem uvařenou rýží, podávané s rajskou omáčkou. V sezóně do omáčky zpracujeme čerstvá a dobře vyzrálá rajčata. Tento recept zvládnou i začínající kuchaři. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky.

2. místo

Papriky lze plnit i jinou náplní, do které opět použijete mleté maso. Chybět by nemělo vejce, na zahuštění přidejte trochu strouhanky. Pro zvýraznění chuti využijete hořčici a česnek. Naplněné papriky upečte s nakrájenými rajčaty a rajským protlakem, podávejte s libovolnou přílohou (knedlík, rýže nebo těstoviny), při podávání vše vydatně polijte lehce pikantním výpekem. 

3. místo

Papriky plněné mletým masem, které smícháte s vejci, pikantním kořením, petrželovou natí a uvařenou rýží, naskládejte do pekáče, zalijte zeleninovým vývarem a vylepšete také rajským protlakem. Doplňte nakrájenou cibulí a mrkví. Upečte v troubě a podávejte třeba s bramborami.

4. místo

Další náplň do paprik je již méně tradiční. Smíchejte kuskus s cibulkou a sušenými rajčaty (s olejem), zalijte vroucím vývarem a ten nechte vsáknout. Pak přidejte ještě nastrouhaný sýr, česnek a bylinky. Poté se můžete pustit do plnění. Naplněné papriky upečte společně rajčaty.

5. místo

Rozkrojené papriky lze plnit směsí sýra, vajec a strouhanky. Na ochucení stačí nakrájená zelená petrželka a sůl. Naplněné papriky naskládejte do pekáčku, trochu podlijte a s plátkem másla na každé z nich je upečte. Výbornou přílohou jsou brambory, k jídlu připravte také zeleninový salát.

6. místo

Další recept je naprosto jednoduchý a potěší všechny příznivce rychlého vaření. Z omytých paprik odkrojte vršky a odstraňte jadérka. Balkánský sýr nakrájejte, přidejte najemno nakrájenou petrželku a trochu olivového oleje. Papriky naplňte a zapečte.

7. místo

Papriky podélně rozkrojené očistěte a naplňte směsí uvařené rýže, nastrouhané červené řepy, vajec, sýru, koření a bylinek. Přidejte také trochu chia semínek, které směs dobře zahustí. Položte na pekáč a můžete ještě posypat strouhaným sýrem. Po ugrilování podávejte.
Podle videa můžete připravit papriky plněné mletým masem a rýží, podávané s rajskou omáčkou. Typický pokrm, který je oblíbený i mezi dětmi, nám vařily už naše maminky a babičky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky