V zimě se nám příliš nechce vycházet do nevlídného počasí kvůli čerstvému chlebu nebo rohlíkům. Dobrou alternativou je péct si základní pečivo doma. Některé recepty jsou vhodné i pro úplné začátečníky. Přinášíme přehled oblíbených a jednoduchých tipů na domácí chléb a pečivo.
Domácí pekárna - dobrý pomocník
Na upečení chleba můžeme využít domácí pekárnu, ve které zvládne upéct chléb úplně každý. Také při zadělání těsta nám pomůže pekárna nebo některý elektrický přístroj s hnětacími háky, ulehčí nám práci. Některá těsta jsou dokonce bez droždí, tak se jich nemusí obávat ani ti, kteří si s kynutým těstem zatím nerozuměli. Začátečníky potěší i recept na chléb bez hnětení, ke kterému žádný z přístrojů nepotřebují.
Někdy se hodí spolehlivý univerzální recept pro domácí pekárnu nebo hnětač, podle kterého připravíme hladké a nelepivé těsto. Z něj pak můžeme tvořit rohlíky, pletýnky, bulky nebo cokoliv jiného. Podle kladně hodnoceného článku se můžeme naučit tvarovat rohlíky.
Na výborný chléb bez hnětení nám stačí mísa a hrnec s pokličkou, vhodný do trouby. Jednoduché hrnkové těsto po vykynutí pečeme nejdříve zakryté, pak pokličku odkryjeme, a dopečeme do červené a křupavé kůrky.
Recept pro pekárnu zvládneme i v robotu nebo ručně. Z vykynutého těsta tvarujeme kuličky, které po dokynutí potřeme ochucenou vodou a pro ještě lepší chuť posypeme třeba kmínem nebo mákem.
Další recept je přímo určený začátečníkům v pečení a také je jimi příznivě hodnocený. Součástí postupu je také popis ručního zpracování těsta bez pekárny. Článek začátečníkům poradí, jak připravit kvásek z droždí
Milovníci celozrnného pečiva uvítají recept na celozrnné dalamánky. Těsto se připraví v domácí pekárně, vytvaruje ručně a upeče v troubě. Dalamánky připomínají chléb chutí i barvou. Další článek poradí, jak připravit a použít omládek.
Ještě pro vás máme šikovný recept na velmi rychlé rohlíky, které lze zvládnout do hodiny. Čerstvé pečivo k víkendové snídani tak může být hotové opravdu vcukuletu. A není nad chutný domácí rohlík s chutnou marmeládou.
Podle posledního receptu připravíme rychlé pečivo bez kynutí. Suroviny smícháme a vypracujeme, poté můžeme hned tvarovat a péct. Jedná se o recept pro ty, kdo mají z kynutého těsta obavy, nebo nemají rádi droždí.
Komentáře