Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky k vánočnímu období patří ze všeho cukroví snad nejvíce. Začínají se péct brzy, protože potřebují více času na změknutí. Postup pečení je snadný a uplatní se při něm krásné a tradiční tvary formiček. Později přijde na řadu ještě druhá perníčková fáze, a tou bude jejich zdobení.

Kromě toho, že jsou perníčky úžasně voňavé, dají se zdobit a používat jako dekorace, nejspíš mnozí oceníme i nižší potřebu tuku do těsta. Těsto na perníčky obsahuje med a perníkové koření, po vypracování mu prospěje odležení v chladu, a to nejlépe do druhého dne. Pokud vás baví zdobení perníčků, můžete vytvořit krásné malé dárečky pro své blízké, určitě budou mít radost.

1. místo

Tento recept, jak uvádí jeho autorka v našem receptáři, je skutečný kuchařský poklad. S těstem se skvěle pracuje, je tvárné a netrhá se. Perníčky jsou měkké hned po upečení, možná je tedy stihnete do Vánoc upéct i několikrát. Těsto neobsahuje sice žádnou zvláštní surovinu, ale proti jiným receptů je rozdíl hlavně v poměru ingrediencí.

2. místo

Další báječné těsto na úžasné perníčky vás jistě také nadchne, stejně jako všechny, kdo je už vyzkoušeli. S těstem se pěkně pracuje, ale při pečení určitě dodržte doporučený čas, aby vám perníčky neztvrdly. Po upečení je můžete zdobit polevou nebo slepovat marmeládou či krémem a polévat čokoládou, jak radí autorka receptu.

3. místo

Z uvedených surovin vypracujte tuhé těsto, které necháte odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny, ale ideálně přes noc. Pak ho nechte při pokojové teplotě pozvolna povolit, rozválejte a formičkou vykrajujte tvary, které potřete vlažnou vodou. Pečení perníčků bude trvat 7–9 minut při teplotě 180 °C.

4. místo

Opět obdobný postup. Hladkou mouku do mísy nebo na vál, přidat jedlou sodu, koření, moučkový cukr a citrónovou šťávu. Rozehřát med, rozpustit Heru a rozkvedlat do medu s tukem vajíčka. Ze všeho vypracovat těsto, které je potřeba nechat ztuhnout a odležet. A pak je už čas na vykrajování a pečení.

5. místo

Všechny suroviny dobře vypracujte a pokud se těsto drobí, přidejte ještě trochu mléka. Těsto podle tohoto receptu není nutné dávat do lednice rozležet, ale můžete ho hned vyválet na plát a z něj vykrajovat tvary. Ty pečte v troubě do té doby, až jejich povrch zmatní.

6. místo

Ze všech surovin vypracujte těsto. Pokud ho nenecháte odležet, nic se nestane, výsledek bude stejný. Perníčky můžete konzumovat hned po upečení, ale v chladu vydrží přes měsíc. Zdobit je můžete po libosti, ale stačí je pouze polít čokoládou a posypat cukrovou barevnou rýží

7. místo

Pokud hledáte recept z celozrnné špaldové mouky, tento se vám bude líbit. Perníčky podle něho upečené chutnají báječně a můžete je dětem připravit častěji na mlsání, třeba jako malou svačinku. Ozdobte je po libosti, ale báječně chutnají i tehdy, když nejsou ozdobené.

Podívejte se na krátké instruktážní video, které vám předvede, jak pracovat s perníkovým těstem. Určitě si s ním poradí i začátečníci. V mnoha rodinách, i kdyby se nic jiného nepeklo, alespoň perníčky musí být.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář