Perníčky k vánočnímu období patří ze všeho cukroví snad nejvíce. Začínají se péct brzy, protože potřebují více času na změknutí. Postup pečení je snadný a uplatní se při něm krásné a tradiční tvary formiček. Později přijde na řadu ještě druhá perníčková fáze, a tou bude jejich zdobení.
Kromě toho, že jsou perníčky úžasně voňavé, dají se zdobit a používat jako dekorace, nejspíš mnozí oceníme i nižší potřebu tuku do těsta. Těsto na perníčky obsahuje med a perníkové koření, po vypracování mu prospěje odležení v chladu, a to nejlépe do druhého dne. Pokud vás baví zdobení perníčků, můžete vytvořit krásné malé dárečky pro své blízké, určitě budou mít radost.
Tento recept, jak uvádí jeho autorka v našem receptáři, je skutečný kuchařský poklad. S těstem se skvěle pracuje, je tvárné a netrhá se. Perníčky jsou měkké hned po upečení, možná je tedy stihnete do Vánoc upéct i několikrát. Těsto neobsahuje sice žádnou zvláštní surovinu, ale proti jiným receptů je rozdíl hlavně v poměru ingrediencí.
Další báječné těsto na úžasné perníčky vás jistě také nadchne, stejně jako všechny, kdo je už vyzkoušeli. S těstem se pěkně pracuje, ale při pečení určitě dodržte doporučený čas, aby vám perníčky neztvrdly. Po upečení je můžete zdobit polevou nebo slepovat marmeládou či krémem a polévat čokoládou, jak radí autorka receptu.
Z uvedených surovin vypracujte tuhé těsto, které necháte odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny, ale ideálně přes noc. Pak ho nechte při pokojové teplotě pozvolna povolit, rozválejte a formičkou vykrajujte tvary, které potřete vlažnou vodou. Pečení perníčků bude trvat 7–9 minut při teplotě 180 °C.
Opět obdobný postup. Hladkou mouku do mísy nebo na vál, přidat jedlou sodu, koření, moučkový cukr a citrónovou šťávu. Rozehřát med, rozpustit Heru a rozkvedlat do medu s tukem vajíčka. Ze všeho vypracovat těsto, které je potřeba nechat ztuhnout a odležet. A pak je už čas na vykrajování a pečení.
Všechny suroviny dobře vypracujte a pokud se těsto drobí, přidejte ještě trochu mléka. Těsto podle tohoto receptu není nutné dávat do lednice rozležet, ale můžete ho hned vyválet na plát a z něj vykrajovat tvary. Ty pečte v troubě do té doby, až jejich povrch zmatní.
Ze všech surovin vypracujte těsto. Pokud ho nenecháte odležet, nic se nestane, výsledek bude stejný. Perníčky můžete konzumovat hned po upečení, ale v chladu vydrží přes měsíc. Zdobit je můžete po libosti, ale stačí je pouze polít čokoládou a posypat cukrovou barevnou rýží.
Pokud hledáte recept z celozrnnéšpaldové mouky, tento se vám bude líbit. Perníčky podle něho upečené chutnají báječně a můžete je dětem připravit častěji na mlsání, třeba jako malou svačinku. Ozdobte je po libosti, ale báječně chutnají i tehdy, když nejsou ozdobené.
Podívejte se na krátké instruktážní video, které vám předvede, jak pracovat s perníkovým těstem. Určitě si s ním poradí i začátečníci. V mnoha rodinách, i kdyby se nic jiného nepeklo, alespoň perníčky musí být.
Komentáře