Jednoduché lité perníky na plech patří jednoznačně k tomu nejjednoduššímu a zároveň nejchutnějšímu, co zvládnou i začínající hospodyňky. U těchto moučníků mohou mít předem jistotu, že výsledek dopadne velmi dobře.
Perníky na plechu jsou příjemně vláčné, lahodné, voní perníkovým kořením a dají se jednoduše dozdobit čokoládou nebo jinou rychlou polevou. Pokud vybíráte moučník na pohoštění, právě perník by mohl být tou nejvhodnější volbou. Když čokoládovou polevu ještě posypete strouhaným kokosem, moučník bude naprosto dokonalý.
Suroviny na jednoduché těsto odměřte pomocí hrnku - je to tak snadné, že na příště si postup budete pamatovat. Do těsta přidejte vanilkový cukr a kakao, případně trochu nasekaných ořechů nebo rozinek. Hotový perník potřete marmeládou, polijte čokoládou a posypte kokosem.
Báječně nadýchaný perník se na jazyku jen rozplývá. Do těsta tentokrát dejte čokoládový pudink a povidla nebo marmeládu, přidejte i trochu skořice. O nadýchanost se postará prášek do perníku a prášek do pečiva, vysoký perník můžete rozříznout a promazat marmeládou, džemem nebo krémem.
Jablkový perník je báječně vláčný a pokud máte po ruce jablíčka, můžete si ho hned upéct. Potřebovat budete jen několik surovin, které nejspíš máte doma. Do těsta se ale tentokrát přidává i trochu majonézy. Pokud milujete čokoládu Ledové kaštany, tak tento perník si oblíbíte také - polevu totiž má právě z Ledových kaštanů, zakysané smetany a čokolády na vaření.
Další krásně nadýchaný perník, jeden chutnější než druhý a vybírat si mezi nimi není snadné. Můžete si být jistí, že ani s tímto receptem neuděláte chybu. Perníkovým kořením voní opravdu příjemně. Po vychladnutí plát promažte marmeládou a povrch polijte čokoládovou polevou. Promazávání samozřejmě není nutné.
Hrníčkové recepty si získaly velkou popularitu a pokud takové máte rádi, vyzkoušejte i tento jednoduchý perník na plech. Těsto vylepšíte přidáním rozinek nebo vlašských ořechů. Plech s těstem vložte do dobře vyhřáté trouby a upečte. Propečenost zjistíte pomocí špejle.
Někdy se do perníkového těsta přidává trochu povidel, jindy strouhaná jablka nebo pro změnu cuketa, ale tentokrát dokonce strouhaná mrkev a také trochu kakaa. Perník je vláčný a ještě lepší bude, když jej ozdobíte čokoládovou polevou. Při podávání doplňte každou porci kopečkem šlehačky a dobrota to bude přímo luxusní.
Dalo by se říct "obyčejný" nebo také základní perník připravíte podle jednoduchého receptu. Krásně nadýchaný, krásně voňavý, doplněný rozinkami a ořechy - přesně takový, jaký nám kdysi pekly naše babičky. Ani s výběrem tohoto receptu neuděláte chybu a výsledkem bude osvědčená klasika.
S přípravou těsta a s pečením vám pomůže i následující video. Do těsta se přidává strouhané jablko a pro vůni citrónová kůra. Výsledný perník je opravdu vláčný a výborný.
Komentáře