Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Další jedinečnou dobrotou, kterou na Vánoce připravovaly i naše babičky, jsou plněné ořechy. Křehké pečivo ze světlého nebo tmavého těsta, plněné krémy kontrastních barev, se řadí mezi nejoblíbenější druhy cukroví z našich domácností.

Plněné ořechy jsou báječné a typické cukroví, které milují všichni, kdo mají rádi cukroví s krémy. Vyberte si některý z našich receptů, podle kterého upečete těsto ve formičkách. Nové nebo umyté formičky před prvním použitím nejprve "vypalte" v troubě a teprve po vychladnutí je používejte. 

1. místo

Těsto, vypracované z hladké mouky, moučkového cukru, mletých ořechů, tuku, citrónové kůry, žloutků, a v tomto případě i perníkového koření, nechte v chladu odpočinout alespoň dvě hodiny, nejlépe přes noc. Pak je vtlačte do formiček a pečte v troubě. Ořechy podle tohoto receptu plňte punčovou náplní a zdobte čokoládovou polevou.

2. místo

Trouba na pečení ořechů ve formičkách by měla být předem vyhřátá. Pro ořechy se používají typické formičky, které je před prvním použitím potřeba vymastit, ale před další dávkou je už pouze vytírejte papírovou utěrkou. Tento recept vás nejspíš překvapí přidanou strouhankou, naopak ale do těsta není potřeba vajíčko. K plnění bude výborná ořechová náplň.

3. místo

Máslové těsto na ořechy vtlačujte do formiček, do každé formičky se snažte dávat přibližně stejné množství těsta. Formičky nepřeplňujte těstem, ale naopak je plňte pouze z poloviny, v každé nechte mírnou "prohlubeň". Díky tomu nejen budete mít upečených ořechů více, ale také v každém bude dostatek místa na krém.

4. místo

Formičky naplněné osvědčeným těstem rovnejte na plech a vkládejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečení ořechů trvá pouze 12–15 minut. Při pečení je hlídejte a dávejte pozor, aby se nepřipálily. Obvykle další dávky jdou rychleji než ta první. Vždy se řiďte tím, jak peče vaše vlastní trouba.

5. místo

Po vytažení z trouby nechte ořechy chviličku stát, ale jakmile to už zvládnete (kvůli teplotě), ořechy opatrně vyklepněte. Mělo by to jít velmi dobře. Stejně jako při pečení košíčků si upečte ořechy včas, ale plnění nechte až na dobu krátce před plánovanou spotřebou.

6. místo

Na jednoduché těsto budete potřebovat pouze hladkou mouku a máslo ve stejném váhovém množství, mleté ořechy a moučkový cukr. Na ořechovou náplň smíchejte cukr s mletými ořechy, trochou rumu a změklým máslem. Po naplnění ještě ořechy namáčejte do čokolády a pak do strouhaného kokosu.

7. místo

Jednoduché těsto z polohrubé mouky a másla rozdělte do formiček. Autorka receptu radí vytvořit nejprve kuličky, ty vložit do formiček a vytvarovat. Na náplň do těchto ořechů se bude výborně hodit kromě mletých ořechů také strouhaný perník. Přidejte i trochu rumu a ovocné šťávy.

A ještě jeden skvělý recept pro vás máme na závěr. Jedná se o báječné ořechové cukroví, naplněné máslovým krémem ze zkaramelizovaného Salka, a namočené do čokoládové polevy. Vzhledem k výtečné chuti cukroví doporučujeme rovnou připravit těsto z dvojité dávky.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky