Další jedinečnou dobrotou, kterou na Vánoce připravovaly i naše babičky, jsou plněné ořechy. Křehké pečivo ze světlého nebo tmavého těsta, plněné krémy kontrastních barev, se řadí mezi nejoblíbenější druhy cukroví z našich domácností.
Plněné ořechy jsou báječné a typické cukroví, které milují všichni, kdo mají rádi cukroví s krémy. Vyberte si některý z našich receptů, podle kterého upečete těsto ve formičkách. Nové nebo umyté formičky před prvním použitím nejprve "vypalte" v troubě a teprve po vychladnutí je používejte.
Těsto, vypracované z hladké mouky, moučkového cukru, mletých ořechů, tuku, citrónové kůry, žloutků,a v tomto případě i perníkového koření, nechte v chladu odpočinout alespoň dvě hodiny, nejlépe přes noc. Pak je vtlačte do formiček a pečte v troubě. Ořechy podle tohoto receptu plňte punčovou náplní a zdobte čokoládovou polevou.
Trouba na pečení ořechů ve formičkách by měla být předem vyhřátá. Pro ořechy se používají typické formičky, které je před prvním použitím potřeba vymastit, ale před další dávkou je už pouze vytírejte papírovou utěrkou. Tento recept vás nejspíš překvapí přidanou strouhankou, naopak ale do těsta není potřeba vajíčko. K plnění bude výborná ořechová náplň.
Máslové těsto na ořechy vtlačujte do formiček, do každé formičky se snažte dávat přibližně stejné množství těsta. Formičky nepřeplňujte těstem, ale naopak je plňte pouze z poloviny, v každé nechte mírnou "prohlubeň". Díky tomu nejen budete mít upečených ořechů více, ale také v každém bude dostatek místa na krém.
Formičky naplněné osvědčeným těstem rovnejte na plech a vkládejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečení ořechů trvá pouze 12–15 minut. Při pečení je hlídejte a dávejte pozor, aby se nepřipálily. Obvykle další dávky jdou rychleji než ta první. Vždy se řiďte tím, jak peče vaše vlastní trouba.
Po vytažení z trouby nechte ořechy chviličku stát, ale jakmile to už zvládnete (kvůli teplotě), ořechy opatrně vyklepněte. Mělo by to jít velmi dobře. Stejně jako při pečení košíčků si upečte ořechy včas, ale plnění nechte až na dobu krátce před plánovanou spotřebou.
Na jednoduché těsto budete potřebovat pouze hladkou mouku a máslo ve stejném váhovém množství, mleté ořechy a moučkový cukr. Na ořechovou náplň smíchejte cukr s mletými ořechy, trochou rumu a změklým máslem. Po naplnění ještě ořechy namáčejte do čokolády a pak do strouhaného kokosu.
Jednoduché těsto z polohrubé mouky a másla rozdělte do formiček. Autorka receptu radí vytvořit nejprve kuličky, ty vložit do formiček a vytvarovat. Na náplň do těchto ořechů se bude výborně hodit kromě mletých ořechů také strouhaný perník. Přidejte i trochu rumu a ovocné šťávy.
A ještě jeden skvělý recept pro vás máme na závěr. Jedná se o báječné ořechové cukroví, naplněné máslovým krémemze zkaramelizovaného Salka, a namočené do čokoládové polevy. Vzhledem k výtečné chuti cukroví doporučujeme rovnou připravit těsto z dvojité dávky.
Komentáře