Pohanka se řadí mezi méně známé obiloviny, ale díky svým výživovým vlastnostem si postupně získává větší a větší popularitu. Dobře chutná a snadno se z ní vaří. V kuchyni se uplatní kromě celých semen i lámanka (krupky lámané), pohanková krupice a pohanková mouka.
Zdeněk Šmajstrla ve své knize Pohanka ve mlýně a v kuchyni uvádí kromě 151 osvědčených receptů také následující doporučení: "Abychom zachovali pohance její důležité léčivé komponenty, v žádném případě ji nevaříme, pouze spaříme vařící vodou a necháme pod utěrkou nabobtnat! Na jeden díl pohanky dáváme dva díly vřelé vody. Připravovat lze tímto způsobem pohanku, která je loupaná mechanicky. Obilnina má pak světlou barvu. Pohanka loupaná termicky je naopak tvrdá a tmavá. Při přípravě jídla se musí dlouho vařit a nezůstávají v ní zachovány žádné vitamíny či jiné hodnotné látky."
Nechte se inspirovat následujícími recepty na jednoduchá pohanková jídla.
Pohanka doplněná barevnou zeleninou je osvědčeným jídlem, které nezklame. Propranou pohanku povaříme ve vývaru, stačí 10 minut. Cibuli a mrkev orestujeme v pánvi na oleji. Doplníme fazolkami, kukuřicí, cuketou a rajčaty. Ochutíme a smícháme s hotovou pohankou. Kdo chce, může přidat ještě např. drůbeží maso.
Krátce povařenou pohanku necháme v teple "dojít". Na pánvi orestujeme cibuli, česnek a žampióny. Přidáme pohanku, osolíme, opepříme a doplníme natrhaným listovým špenátem. Společně prohřejeme a podáváme jako oběd či večeři, doplníme sterilovanou okurkou.
Opět pohanku propláchneme a dáme do vařící osolené vody. Necháme jen zavařit a odstavíme. Přidáme česnek, zakryjeme pokličkou a dáme na 20 minut "do peřin". Pohanka krásně dojde a tímto způsobem v ní zůstanou zachovány důležité živiny. Při podávání dochutíme po libosti.
Pohanku připravenou obdobně jako v předchozím receptu necháme vychladnout, ochutíme a doplníme strouhaným sýrem, nakrájeným pórkem, troškou hladké mouky a vajíčky. Tvarujeme ploché karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na rozehřátém oleji dozlatova.
Opět připravíme pohanku a po vychladnutí k ní přimícháme rozmixovanou housku, vejce, osmaženou cibuli, nastrouhané tofu a koření. Ze směsi tvoříme malé šištičky, které osmažíme na rozpáleném oleji. Podáváme např. s bramborovou kaší.
A zase začínáme stejně - připravíme pohanku, necháme ji pod peřinou vstřebat všechnu vodu. Šetrně připravená pohanka je nejhodnotnější. Přidáme orestovanou zeleninu - brokolici, mrkev, cuketu, pórek, kapii a česnek. Podáváme s čerstvým hlávkovým salátem.
Pohanku můžeme tepelně upravit ve vroucí vodě nebo také ve vývaru. Po přejití varem ji odstavíme a necháme dojít. Doplníme orestovanou zeleninou, tentokrát to budou špenátové listy, červená paprika, červená cibule, česnek a sterilovaný hrášek. Před podáváním směs ještě posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme.
Uvařenou a vychlazenou pohanku smícháme s osmaženou cibulí a česnekem. Dochutíme hořčicí, majoránkou, solí a pepřem. Zlehka promixujeme tyčovým mixérem, vychladíme a mažeme na pečivo. Zdobíme nakrájenými kyselými okurkami.
Komentáře