Chlebíčky s pomazánkou jsou oblíbeným pohoštěním pro setkání s rodinou i přáteli. Některé pomazánky jsou určené jako podklad bohatě ozdobených chlebíčků, jiné stačí po namazání jednoduše dozdobit kouskem zeleniny nebo třeba půlkou vlašského ořechu.
Chlebíčky s pomazánkami nejlépe chutnají právě namazané a ozdobené. Dáme si záležet na výběru kvalitních a čerstvých surovin. Ke zdobení používáme sýry (nakrájené nebo nastrouhané) a uzeniny, uvařená vajíčka, svěží a barevně kontrastní zeleninu.
Velmi jednoduchou pomazánku připravíme pouze z několika surovin. Vajíčka uvařená natvrdo, salám a cibuli nakrájíme na malé kostičky. Tavený sýr vyšleháme s trochou majonézy a s hořčicí. Vše společně promícháme a můžeme se pustit do mazání.
Česnekové pomazánky patří mezi nejoblíbenější varianty pomazánek. Dají se připravit mnoha způsoby, ale ty nejjednodušší bývají nejchutnější. Stačí smíchat nastrouhaný eidam s pomazánkovým máslem, majonézou a s rozmačkaným česnekem.
Brambory výborně nastaví, odlehčí a zároveň zlevní pomazánky, které se výborně hodí k namazání chlebíčků. Přidáme také vařená vajíčka, trochu tatarské omáčky a hořčice. Tento typ pomazánek po namazání bohatě zdobíme dalšími surovinami.
Další oblíbenou pomazánkou je celerová. Syrový celer a syrovou mrkev najemno nastrouháme, doplníme majonézou, ochutíme citrónovou šťávou a pepřem. Promícháme a po vychlazení mažeme na veku, chlebíčky zdobíme naťovou petrželí.
Dalším typem oblíbených pomazánek jsou tuňákové. Příprava je velmi jednoduchá. Potřebujeme plechovku s tuňákem, měkký tvaroh, majonézu, jemně nakrájenou cibuli, trochu soli a mletého pepře. Zdobíme naťovou petrželí a plátkem čerstvého rajčete.
Na jednoduchou česnekovou pomazánku potřebujeme tvaroh, majolku, tavený sýr, strouhaný sýr a rozmačkaný česnek. Česnekové pomazánky mažeme nejen na chlebíčky, ale také na jednohubky. Zdobíme je proužkem sterilované kapie.
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Komentáře