Topinky, pěkně křupavé a potřené česnekem, můžeme jíst jen tak, ale s dobře zvolenou pomazánkou jsou ještě lepší. A jakou pomazánku vybrat? V tom vám pomůžeme. Nejlepší jsou lehce pikantní, se zeleninou, sýrem a kořením. Můžete si vybrat tu nejlákavější z našeho přehledu.
Topinkové pomazánky milujeme, nejlepší jsou samozřejmě na topinkách, ale dají se použít i na čerstvé pečivo. Topinky upečeme na tuku nebo nasucho. Když budou potřené pomazánkou, stačí jednoduše připravené. Nasucho budou rychle hotové v kontaktním grilu nebo v troubě, jen je nesmíme příliš vysušit.
Na sýrovou pomazánku nejprve nahrubo nastrouháme sýr, přidáme nakrájenou cibuli, kečup, hořčici a další ingredience podle receptu. Dobře promíchanou pomazánku mažeme na čerstvě upečené topinky, řádně potřené česnekem. A ještě jeden tip - pomazánka chutná druhý den ještě lépe, protože se v ní chutě rozloží.
Hermelínová pomazánka jistě také přijde k chuti. Nahrubo nastrouhané hermelíny smícháme s najemno nakrájenou cibulí, hořčicí a kečupem. Dochutíme chilli, pepřem a pažitkou. Pomazánka je nejlepší na ještě teplé topince, ale chutná i s čerstvým pečivem.
Tatarák z čerstvého masa každému nevyhovuje, ale nevadí. Podobnou chuť získáme i díky použití jiných surovin. Co třeba připravit tatarák z romaduru? S naším receptem ho jistě zvládnete perfektně. Opět se bude hodit kečup, hořčice, chilli, sladká paprika a najemno nakrájená cibule.
Oblíbeným a skvělým základem pro topinkové pomazánky je samozřejmě cuketa. Po nastrouhání ji osmahneme na cibuli, doplníme česnekem, sušenými rajčaty, ostrým kečupem, hořčicí a kořením. Podusíme a po zchladnutí mažeme na topinky. Určitě si pochutnáte.
Základem této pomazánky je pořádná dávka oloupané a nakrájené cibule, kterou necháme na oleji zesklovatět a pak k ní přidáme další suroviny. Nesmí chybět česnek, kečup a den předem uvařené a nastrouhané brambory. Zajímavou chuť pomazánce dodá worcester, vhodná je i pálivá paprika. Syrovému vejci na závěr se nejspíš raději vyhnete a do pomazánky ani není nutné.
Na topinkách chutnají i tvarohové pomazánky, příkladem je pomazánka podle tohoto receptu, vyrobená z nivy. Kromě tučného tvarohu, nivy a změklého másla do ní přimícháte nadrobno nakrájený pórek a cibuli šalotku. Na dochucení se hodí mletý pepř a jemně nakrájená pažitka.
Pokud si rádi pochutnáváte na bůčku, možná vás zaujme i bůčková pomazánka. Prorostlejší bůček nadrobno nakrájíme a v pekáčku upečeme. Na jeho podlití využijeme černé pivo. V druhé polovině pečení ještě přidáme nakrájené beraní rohy. Po upečení vše nahrubo rozmixujeme. Bůčkovou pomazánku před použitím vychladíme.
Na závěr pro vás máme ještě další variantu cuketové pomazánky. Budete do ní potřebovat nakrájené papriky, rajčata a nadrobenou nivu. K dochucení doporučujeme provensálské koření, chilli papričku a mletý pepř.
Komentáře