Chlebíčky s pomazánkou jsou jednoduchým a osvědčeným pohoštěním, které se nikdy neomrzí. Pomazánek je velké množství a na společné posezení s blízkými přáteli obvykle vybíráme takové, které chutnají pikantně a výrazně. Důležitá je také barevnost a pěkné upravení chlebíčků, aby bylo pohoštění lákavé i pro oči.
Pomazánky připravujeme obvykle teprve krátce před příchodem návštěvy a až do mazání na pečivo je necháme uložené v chladu. Namazané pečivo pěkně dozdobíme, především barevnou zeleninou, čerstvou nebo sterilovanou, kterou úhledně nakrájíme. Tácky s chlebíčky nosíme postupně a opakovaně doplňujeme čerstvé.
Celerová pomazánka je příjemně osvěžující a při návštěvách patří k těm nejžádanějším. Syrovou mrkev a celer nastrouháme najemno. Přidáme majonézu, trochu citrónové šťávy a mletého pepře. Po umíchání vychladíme. Mažeme na veku a zdobíme citrónem a zelenou petrželkou.
Bramborovou pomazánku připravíme z vařených nastrouhaných brambor a vajíček. Přidáme nakrájenou kyselou okurku a další suroviny. Bramborová pomazánka je tradičním základem na chlebíčky, které dále zdobíme po libosti. K dozdobení obvykle používáme vařená vajíčka, sýry, uzeninu a zeleninu (kyselé okurky, sterilovanou kapii).
Jednoduchá pomazánka je tak trochu ve stylu "co dům dal", přesto chutná výborně a hosté budou spokojeni. Na pomazánku potřebujeme uvařená vajíčka, šunkový salám, cibuli, tavený sýr, hořčici a majonézu nebo tatarku.
Na hradeckou pomazánku si připravíme tvaroh, pomazánkové máslo, hořčici, cibuli, majonézu, kyselou okurku a šunku. K dochucení bude potřeba mletý pepř. Všechny suroviny dobře prošleháme a namazané krajíčky pěkně barevně ozdobíme.
Na stole s pohoštěním pěkně vyniknou i pomazánky netypických barev. Jednou z možností je pomazánka ze syrové červené řepy. Určitě strávníky upoutá a její chuť je také příjemná. Kromě řepy budete potřebovat ještě Lučinu, nastrouhaný eidam a česnek. Kdo chce, může česnek vyměnit za strouhaný křen.
Chlebíčky s česnekovou pomazánkou jsou obvykle tak lákavé, že se sní nejdříve a hostitelé ještě musí přimazávat další. Česnekových pomazánek je celá řada a obvykle platí, že ty nejjednodušší jsou nejlepší. Tato je z nastrouhaného eidamu, majonézy a pomazánkového másla.
Dalším příkladem je pomazánka babičky Alenky, která je z tučného tvarohu, majolky a taveného i strouhaného sýra. Při přípravě česnekových pomazánek se nemusíme bát experimentovat. Podstatná je přiměřená dávka česneku a chutné sýry (strouhaný eidam, tavený sýr), které doplníme jogurtem, majonézou, pomazánkovým máslem nebo tvarohem.
Pokud si potrpíte na syrečky, můžete vyzkoušet i pomazánku podle videa. Doporučujeme ji ale pouze v případě, že na návštěvu nepřijde žádný odpůrce syrečků.
Komentáře