7 jarních pomazánek s pažitkou: Ochutnejte oblíbené recepty z našeho receptáře
Pažitka je jedním z prvních druhů časné jarní zeleniny. Kromě toho, že ji můžeme rychlit celou zimu na parapetu, tak ji také brzy začínáme sklízet na zahradě. Svěží nať pravidelně seřezáváme, aby mohla opakovaně dorůstat.
Pažitku pěstujeme buď z koupených rychlených rostlin, které po ořezání vysadíme do záhonu, nebo ze semínek vysetých do hnízd. Pažitka potřebuje výživnou půdu, aby dobře rostla. Pokud je sucho, poskytneme jí dostatečnou zálivku. A nenecháme ji vyrůstat do květu, protože i když kvete pěkně, na jídlo se pak už nehodí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1. místo
Potřebujeme pouze jogurt, sůl a pažitku. Jogurt (Hollandia nebo Choceňský) vyklopíme do sítka a necháme přes noc odkapat. Pak už jen osolíme a přidáme jemně nakrájenou pažitku. Promícháme a použijeme k mazání. Pomazánka je velmi jednoduchá.
2. místo
Na pomazánku potřebujeme brynzu, trochu majonézy, najemno nastrouhanou mrkev a utřený česnek. Vše promícháme a dochutíme najemno nakrájenou pažitkou. Chvíli necháme uležet, pak podáváme s pečivem.
3. místo
Další jednoduchou pomazánku nám předvede názorné video. Potřebujeme na ni krabí tyčinky, kousek másla, sýr cottage, hořčici, bílý jogurt, sůl, pepř a na dochucení pažitku. Krabí tyčinky do pomazánky buď nakrájíme nebo nasekáme na drobnější kousky.
4. místo
Vajíčka uvaříme natvrdo a nastrouháme na struhadle. Hermelín také nastrouháme. Pomazánku spojíme troškou majonézy. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a pažitkovou nať. Osolíme, a další pomazánka je hotová.
5. místo
Tato pomazánka patří k těm nejjednodušším a stačí nám na ni pouze máslo, sardelová pasta, natvrdo uvařená vejce a jemně nakrájená pažitka. Máslo smícháme se sardelovou pastou, přidáme nadrobno nakrájená vajíčka. Promícháme a necháme chvíli v chladnu odležet. Po namazání sypeme pažitkou.
6. místo
Nejprve orestujeme na pánvi nakrájený pórek se šunkou a kmínem. Trochu osolíme, aby pórek pustil vodu a nepřipaloval se. Necháme vychladnout. Do misky nastrouháme Hermelín, přidáme Lučinu (může být domácí), nakrájenou pažitku a pórkovou směs.
7. místo
Základem pomazánky je pivní sýr, lučina, sladká paprika a sůl. Sýr rozmixujeme s lučinou a smetanou na hladkou pomazánku. Podáváme na talířku k topinkám. Ochutíme špetkou papriky, nakrájenou cibulkou a pažitkou.
A ještě pro vás máme jednu pomazánku na závěr. Jejím základem jsou nastrouhané syrečky. K ochucení použijeme nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek a najemno nakrájenou pažitku. Podáváme na krajících chleba, pomazánku ozdobíme plátky rajčat.
Komentáře