7 ředkvičkových pomazánek: Jsou jednoduché, rychlé, levné, plné vitamínů a výborně chutnají
Pomazánky s jarní zeleninou jsou velmi osvěžující a plné vitamínů. Kromě ředkviček do nich dáváme mladou cibulovou nať, pažitku, medvědí česnek a další časnou zeleninu. Variant je mnoho, vybrali jsme pro inspiraci recepty, které jsou nejvíce navštěvované.
Ředkvičky se snadno pěstují a pokud mají dostatek vláhy, můžeme je brzy sklízet. Do pomazánek je buď jemně krájíme nebo strouháme. Přebytečnou tekutinu vymačkáme a slijeme, aby měla pomazánka správnou konzistenci. Ředkviček je mnoho druhů, odlišují se barvami, chutí, velikostí i štiplavostí. Podobně jako ředkvičky používáme i ředkve nebo méně známou vodnici.
1. místo
Do této jarní pomazánky potřebujeme kromě ředkviček jarní cibulku. K nastrouhaným ředkvičkám a jemně nakrájené cibulce přidáme tvaroh (může být domácí). Pomazánku stačí osolit a opepřit, a můžeme si pochutnávat, nejlépe s celozrnným pečivem.
2. místo
Nejprve nastrouháme mladé kedlubny a ředkvičky. Přebytečnou tekutinu slijeme. Přidáme nastrouhané vejce, nadrobno nasekanou petržel a tvaroh. Další rychlou pomazánku máme hotovou během chvilky.
3. místo
Smícháme cottage a šunkovou lučinu, přidáme nadrobno nakrájené ředkvičky a pažitku, vmícháme nadrobno nakrájenou šunku. Pomazánka výborně chutná s nasucho opečenými topinkami, ozdobená cherry rajčátky a naťovou cibulkou.
4. místo
Stačí změnit některou surovinu a pomazánka hned chutná jinak. Do této varianty kromě nahrubo nastrouhaných ředkviček potřebujeme lučinu (může být domácí), nastrouhaný uzený sýr, tvaroh a mletý pepř. Ochutíme ji citronovou šťávou a před podáváním necháme krátce odležet.
5. místo
Ředkvičky, cibulku a uvařená vychladlá vajíčka nakrájíme nadrobno. Přimícháme tvaroh, sůl a pepř. Pomazánku odlehčíme trochou zakysané smetany. Pokud nemáme smetanu, stačí jogurt. Tvarohové pomazánky výborně chutnají namazané na čerstvý chléb i na topinky.
6. místo
Červené ředkvičky a bílou ředkev nahrubo nastrouháme, doplníme smetanovým sýrem, tvarohem a zakysanou smetanou. Přidáme nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku. Kdo chce, zjemní majolkou. Pomazánku dozdobíme sušenými pokrájenými rajčaty, bylinkami a citronem.
7. místo
Pokud máte více vajíček, můžete vyzkoušet tento recept. Uvařená vejce po vychladnutí nakrájíme na malé kousky, jde to dobře krájecím kolečkem. Přidáme najemno nakrájené ředkvičky a řeřichu. Pomazánku doplníme tvarohem, hořčicí, pepřem a solí. Zdobíme pažitkou.
A pokud vám na zahrádce dorůstá další a další pažitka, můžete se podívat na pažitkovou inspiraci výborných jarních pomazánek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat listovou petržel. Má své místo v mnoha receptech a řadu možností nabízí náš receptář
Od podzimu do jara se v obchodech objevuje ředkev. Je to výborná i zdravá zelenina, ale ne každý ji zná a používá
Jak připravit domácí lučinu. Co na ni potřebujeme a jak ji ochutíme. Jednoduché recepty na lahodný domácí sýr
Komentáře