Quiche je oblíbený francouzský slaný koláč, který se plní jemnou náplní z vajec a smetany. Je velmi chutný a sytý. Na rozdíl od pizzy, která se připravuje z kynutého těsta, je quiche většinou z křehkého nebo listového těsta. Do náplně se výborně hodí zelenina, houby i sýry.
Těsto na koláč rozválíme a vložíme do kulaté formy, okraje budou mírně zvednuté. Těsto můžeme samozřejmě upéct na velkém plechu, stejně jako když pečeme domácí pizzu. Na těsto rozložíme náplň a koláč upečeme v předehřáté troubě pěkně dozlatova. Výborně se hodí na oběd i večeři, je skvělý na svačinu i jako pohoštění.
Vypracované těsto necháme alespoň hodinu v lednici. Pak je dáme do formy např. s vlnitým okrajem, kterou lehce vymažeme tukem. Na těsto nalijeme náplň z našlehaného smetanového sýra s vajíčkem, do které jsme vmíchali špenátové listy, nakrájenou cibuli a strouhaný sýr. Upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Vypracované křehké těsto necháme odležet v lednici, mezitím povaříme brokolici a po chvilce ji zchladíme ledovou vodou. Těsto dáme do formy na 10 minut předpéct, pak na ně rozložíme brokolici a zalijeme ji směsí sýra, vajec a šlehačky. Upečeme dozlatova.
Tento recept využívá snadnost přípravy kupovaného listového těsta, kterým vyložíme koláčovou formu a dno propícháme na několika místech vidličkou. Na těsto rozprostřeme spařenou brokolici a sýr. Vše zalijeme vejci s mlékem. Ochutíme a upečeme. Quiche je možné upéct třeba v remosce.
Připravené křehké těsto necháme odležet v chladu, minimálně hodinu, ale třeba i do druhého dne. Cibuli osmažíme, podlijeme vínem, po odpaření necháme vychladnout, ochutíme pepřem a provensálským kořením. Přidáme sýr, smetanu a žloutky. Promícháme. Koláč naplníme směsí a upečeme, chutná teplý i studený.
Fazolky povaříme v osolené vodě, scedíme a prudce zchladíme ledovou vodou. Těsto rozválíme a poklademe ho vychladlými fazolkami, sušenými rajčaty, mozzarellou a parmskou šunkou. To vše zalijeme směsí vajec se šlehačkou a zakysanou smetanou. Upečeme.
Na pánvi připravíme orestovanou cibulis nakrájenými žampiony, přidáme špenátové listy, po chvíli odstavíme. V míse promícháme vejce se sýry, kořením a kukuřicí. Pak ještě přidáme špenátovou směs a vše společně nalijeme do formy a upečeme.
Zvlášť chutnou a často používanou náplní do quiche je špenát s brokolicí. Tato dvojice se k sobě báječně hodí, zvlášť když je na koláči ještě vrstva smetany, vajec a sýra. Recept je zajímavý také použitím špaldové mouky do těsta,
Quiche Lorraine je známou variantou slaného koláče, jehož náplň je připravená z anglické slaniny, sýra a vajec. Korpus tentokrát připravíte z listového těsta.
Komentáře