Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata sklizená na vlastní zahradě jsou ze všech nejchutnější a nejlepší jsou čerstvá do salátů nebo jen nakrájená na plátky, ochucená bazalkou a olivovým olejem. Pokud je úroda velká, část rajčat si uložíme na zimu. Poradíme vám ty nejoblíbenější možnosti konzervace.

Nejjednodušší způsob uložení rajčat je mražení, limituje nás pouze prostor v mrazničce. Jenže pokud už na rajčata místo nemáme, přichází na řadu i další metody. Jedná se především o různé polotovary, které dále využijeme při vaření, případně na ochucení nebo zdobení jídel.
Oblíbenou a populární možností je sterilace rajčat ve vlastní šťávě. Postup vás nadchne svou jednoduchostí. Rajčata nakrájejte na poloviny nebo čtvrtky, naskládejte natěsno do čistých sklenic a pevně zavíčkujte. Sterilujte při teplotě 90 °C po dobu 30 minut. Použití je naprosto univerzální.

2. místo

Sušená rajčata jsou výbornou surovinou k nakládání. Na jejich přípravu se výtečně hodí menší a krásně vyzrálá rajčátka. Nejprve je na plechu ochuťte kořením a pokapejte olejem, poté upečte a narovnejte do skleniček. Zalijte olejem, zavíčkujte a skladujte v lednici. Rajčata výborně chutnají např. k těstovinám.

3. místo

Rajčata a papriky se dají sice koupit po celý rok, ale letní zelenina, která dozraje na slunci, má tu nejlepší chuť. Proto se také vyplatí mít připravené lečo na zimu, přesně tak, jako to dělaly naše maminky a babičky. Příprava rychlé večeře pak bude záležitostí chviličky. 

4. místo

Cuketová pomazánka představuje další možnost, jak zpracovat čerstvou letní zeleninu. Kromě rajčat se budou hodit cukety, cibule a papriky. Pomazánku dobře ochuťte, pikantní koření jí dá tu správnou chuť. Část pomazánky můžete spotřebovat hned po uvaření a část zavařit na zimu. Tato směs je výborná nejen na topinky, ale také k těstovinám nebo třeba pod maso.

5. místo

Domácí kečup si uvařte přesně takový, jaký vám svou chutí bude nejlépe vyhovovat. Někdo dá přednost sladšímu a jemnému, jiný raději pikantní a ostrý. Nebo také od každého druhu něco. Je to pouze ve vaší vlastní režii a kečup se v kuchyni určitě neztratí.

6. místo

Rajčatový protlak je dalším výborným produktem z rajčat. Kromě rajčat na něj potřebujete pouze cukr a sůl. Pokrájená rajčata pomalu vařte, pak rozmixujte a ochuťte. Nakonec zavařte ve skleničkách, dávky by měly být přiměřeně velké k rychlé spotřebě.

7. místo

Ochucená rajčata nejprve dejte na pekáči do trouby a pečte přesně podle časového rozpisu, který je uveden u receptu. V troubě by měla rajčata strávit celkem 8 hodin. Pak je dejte do skleniček, proložte plátky oliv a česneku, zalijte olejem a uzavřete. Servírujte na bagetách a toustech, podávejte je jako součást salátů a obložených talířů.

Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit výtečná pečená rajčata ve vlastní šťávě. Na jejich přípravu budete potřebovat tymián, česnek, balzamikový ocet a olivový olej.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky