7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Chutné slané koláče mají široké uplatnění. Jíst je můžeme teplé nebo studené. Nachystané jako pohoštění oslní návštěvu, ale jsou skvělé i k obědu a večeři. Rádi si je zabalíme do krabičky na výlet či na svačinu do školy a práce.
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle, zvláště když je předem rozválené. Mražené těsto sice musíme rozválet, ale zase má delší trvanlivost, a můžeme ho mít v zásobě. Na plnění využijeme zeleninu, maso a sýr.
- Slaný cuketový koláč s mozzarellou a bazalkovou vůní
- Quiche lorraine-slaný koláč
- Francouzský cibulový koláč
- Slaný koláč se zelím a anglickou slaninou
- Jednoduchý a rychlý slaný koláč
- Slané koláčky
- Špenátový koláč II
1. místo
Listové těsto rozválíme a vložíme do formy, dáme na 10 minut předpéct do trouby a mezitím si připravíme bazalkové pesto a nakrájíme cuketu a mozzarellu na kolečka. Na předpečené těsto natřeme bazalkové pesto a poklademe plátky mozzarelly a cukety. Pokapeme olivovým olejem a posypeme pepřem a hrubou solí. Dopečeme a dozdobíme čerstvou bazalkou. Chutná teplý i studený.
2. místo
Quiche je tradiční francouzský slaný koláč. Připravuje se z křehkého těsta, ale tato varianta z listového těsta nám určitě také zachutná, navíc je rychlejší a snadnější. Listové těsto rozválíme a dáme na pečicí papír do dortové formy. Na oleji orestujeme cibulku, ke které přidáme nakrájenou anglickou slaninu. Směs rozprostřeme na těsto, posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme rozšlehanými ochucenými vejci. Dáme upéct.
3. místo
Na cibulový koláč si připravíme jednoduché kynuté těsto. Mezitím orestujeme slaninu s cibulí na pánvi. Připravíme náplň ze zakysané smetany, tvarohu, soli, česneku, oregána a bazalky. Vykynuté těsto rozválíme na plech a potřeme náplní. Na vrch rozprostřeme slaninu s cibulí a na závěr posypeme tymiánem. Pečeme krátce na maximum.
4. místo
Zpracujeme kynuté těsto a necháme ho přikryté odpočinout. Promícháme kysané zelí s osmaženou cibulí a kmínem. Vykynuté těsto rozdělíme na díly, které plníme směsí se zelím a rovnáme do koláčové formy. Zelí posypeme kostičkami anglické slaniny a koláč necháme ještě 15 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
5. místo
Slaný koláč podobný pizze. Zpracujeme těstovou směs z mouky, kypřícího prášku, vejce, oleje, soli, koření na pizzu, šunky, sýru, žampionů a jarní cibulky. Rozprostřeme na plech a dáme péct. Po 10 minutách pečení plech vyndáme a posypeme dalším strouhaným sýrem, cibulkou a nakrájenou oblíbenou zeleninou. Podáváme hned po upečení.
6. místo
Koláčky z kynutého těsta budou výborným slaným pohoštěním. Když těsto kyne, připravíme sýrový krém z nastrouhaného parmezánu, hořčice, zakysané smetany a vejce. Poté připravíme náplň z šunky, slaniny a uzeného eidamu, kterou po umletí promícháme s vaječnými bílky. Vykynuté těsto plníme náplní jako koláče. Pečeme dozlatova.
7. místo
Špenátový koláč z listového těsta je další rychlovka. Listové těsto rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Listový špenát krátce podusíme a ochutíme pepřem, solí a česnekem. Vmícháme vejce, šlehačku a nastrouhaný eidam. Na těsto rozmístíme nakrájenou slaninu a rozložíme vychladlou špenátovou směs. Posypeme nastrouhaným parmezánem, poklademe plátky mozzarely a upečeme.
Vyzkoušejte také skvělý tip na cuketový koláč - připojené video názorně předvede postup. V našem dalším článku najdete 7 nejchutnějších receptů na slané tyčinky, které jsou též výborným slaným pohoštěním nebo svačinkou.
Komentáře