Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketa je jedním z nejoblíbenějších druhů letní zeleniny a dá se připravovat na celou řadu způsobů. Zřejmě tou nejpoužívanější variantou je cuketa smažená jako řízek. I zde však máme více možností od obyčejného trojobalu po zajímavá těstíčka. Vybrali jsme pro vás ty nejžádanější recepty, pojďte si vybrat.

Smažené řízky sice nepatří k těm nejrychlejším a také nejzdravějším jídlům, ale bylo by škoda je z cuket alespoň párkrát za sezónu nepřipravit. Používáme na ně především mladé a jemné cukety, které stačí před obalováním nakrájet na plátky a jemně posolit. Během půlhodiny pustí vodu, osušíme je a pak už začneme obalovat. Starší cukety mají tuhou slupku a pevná semena, k obalování se už příliš nehodí, raději z nich připravíme třeba cuketovou pomazánku.

1. místo

Pokud se nerozhodnete smažit k obědu rovnou několik cuket, může jít obalování celkem rychle. Jakmile se posolené plátky orosí, osušte je a potřete rozetřeným česnekem pro výraznější chuť. Po obalení v trojobalu je smažte na pánvi s rozehřátým olejem. Cuketové řízky jsou nejlepší hned po usmažení. Česnek lze přidat také do vajíček a v tom případě jím řízky nepotíráme.

2. místo

Nemáte vajíčka nebo se jejich používání vyhýbáte? Máme pro vás recept, do kterého je potřebovat nebudete. Osušenou cuketu nejprve obalte v sypké směsi s názvem "hraška" a poté v připraveném těstíčku, ve kterém nesmí chybět lněné semínko a sušený česnek. Hrašku si můžete koupit v některé prodejně zdravé výživy nebo objednat přes e-shop.
Nakrájenou a vypocenou cuketu narovnejte do misky s marinádou a nechte ji přes noc v uzavřené nádobě natáhnout chuť. Namarinovaná kolečka obalte nejprve v hladké mouce, aby se těstíčko lépe přichytilo a neodlupovalo při smažení. Pak cuketu ještě obalte v těstíčku se zelenými bylinkami a pusťte se do smažení.  

4. místo

Na plátek cukety položte plátek šunky a plátek sýru. Mouku smíchejte s červenou paprikou (koření), vejce rozšlehejte se solí, pepřem, česnekem a mlékem. Pak cuketu obalte v ochucené mouce, připravených vejcích a strouhance. Usmažte dozlatova.     

5. místo

Pokud vám vyhovuje pikantní chuť, možná vás nadchne recept na cuketu, obalenou v těstíčku z nivy, vajec, utřeného česneku a mléka. Těstíčko je dochucené hořčicí a pepřem. Pokud cuketu předem nenecháte vypotit, připravte těstíčko výraznější. 
Cuketu můžete smíchat ještě s další zeleninou, do našeho receptu budete potřebovat květák, rajčata, zelené papriky a na zahuštění kukuřičnou strouhanku. Ze zeleniny, vajec a bylinek připravte těstíčko, které dobře drží tvar a dají se z něj tvarovat placičky. Můžete (ale nemusíte) je obalit v trojobalu a usmažte je na oleji dozlatova, podávejte se salátem nebo s bramborovou kaší.

7. místo

Mohla by vás nadchnout i další varianta zpracování. Cuketu podle tohoto receptu obalíte v pikantním sýrovém těstíčku se špetkou chilli a mletým pepřem. Těstíčko musí být tak husté, aby na cuketě drželo. Plátky pak usmažte dozlatova a na ubrousku nechte odsát přebytečný tuk

Podle videa si můžete připravit cuketu v sýrovém těstíčku, pečenou v troubě na plechu, který vyložíte pečicím papírem. Je to rychlejší a také zdravější než smažení podle předchozího receptu, na závěr pečení ještě řízečky posypte strouhaným sýrem pro ještě lepší chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky